Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent coronakliniek in Jemen

Geplaatst op 22 september 2020

Het Rode Kruis opent een speciale kliniek voor coronapatiënten in Jemen. In de kliniek kunnen mensen gratis worden behandeld. Tijdens de eerste golf van de coronapandemie vielen in Jemen veel slachtoffers. Van de bevestigde coronapatiënten overleed bijna 30%. Dit is het hoogste percentage ter wereld. Nu maakt Jemen zich op voor een mogelijke tweede golf. In de speciale kliniek van het Rode Kruis kunnen extra patiënten worden opgenomen.

Extra ramp voor Jemen

De inwoners van Jemen zijn al jarenlang het slachtoffer van honger, ziektes, natuurrampen en een slepend conflict. Door het geweld is meer dan de helft van de gezondheidszorg in het land weggevallen. Hierdoor hebben veel Jemenieten geen toegang tot medische zorg.

Bovenop alle rampen kregen de inwoners van Jemen ook nog eens de coronapandemie voor hun kiezen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overleden 585 van de 2.026 bevestigde coronapatiënten in het land.

Het Rode Kruis heeft een speciaal behandelcentrum opgezet voor coronapatiënten in de zuidelijke stad Aden. De kliniek heeft zestig bedden en een röntgenkamer, triage en een laboratorium. Onder toezicht van een internationaal medisch team is een grote hoeveelheid medische uitrusting naar Jemen gebracht.

“Het is moeilijk om je een land voor te stellen in een lastigere situatie dan Jemen. Miljoenen mensen lijden al onder het conflict, hebben honger en geen toegang tot gezondheidszorg. We hopen dat we met deze kliniek kunnen helpen om deze pandemie door te komen met zo min mogelijk slachtoffers,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Jemen maakt zich klaar voor tweede golf

Het aantal coronabesmettingen in de zuidelijke regio’s van Jemen loopt op. Het risico op verdere verspreiding van het virus is erg hoog omdat weinig beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. In een poging om het virus te bedwingen, maken inwoners zelf mondkapjes en gezichtsmaskers voor medisch personeel.

Toen COVID-19 een paar maanden geleden hard toesloeg in Aden gingen veel ziekenhuizen dicht door het aanhoudende geweld en het gebrek aan medische middelen. Medicijnen waren onbetaalbaar en ook andere besmettelijke ziektes staken weer de kop op.

Het Rode Kruis helpt met de nieuwe kliniek. Daarnaast voorzien we ziekenhuizen van persoonlijkebeschermingsmiddelen, medische benodigdheden, voedsel en hygiëne-artikelen.

Rode Kruis helpt tijdens coronapandemie

De coronacrisis raakt mensen over de hele wereld, maar sommige groepen worden door de pandemie extra hard geraakt. Bijvoorbeeld omdat mensen ook al getroffen zijn door honger, natuurrampen of conflicten, zoals de inwoners van Jemen. Het Rode Kruis staat klaar om de meest kwetsbaren te helpen. Dat doen we in Jemen, maar ook in 151 andere landen wereldwijd.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?