Word vrijwilliger Doneer

Voedselpakketten en boodschappenkaarten voor getroffenen coronacrisis

Geplaatst op 23 april 2020

Het Rode Kruis gaat voedselpakketten en boodschappenkaarten uitdelen aan mensen die hard worden getroffen door de coronacrisis. Voor het eerste initiatief slaat het Rode Kruis de handen ineen met boeren die hun verse producten moeilijk kwijt kunnen, voor het tweede met supermarkt Albert Heijn. 

De voedselpakketten en boodschappenkaarten zijn bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld omdat zij hun baan zijn kwijtgeraakt en niet in aanmerking komen voor andere hulp of de weg naar de hulp niet goed weten te vinden.

Komen ze vermoedelijk wel in aanmerking voor meer structurele hulp, bijvoorbeeld bij de Voedselbank, gemeenten of de GGD, dan verwijzen we ze door.

De boeren waar het Rode Kruis mee samenwerkt kunnen hun producten op dit moment niet exporteren of de afzet via de horeca is weggevallen. Hun verse producten moeten anders mogelijk weggegooid worden, maar gaan nu naar mensen die door de coronacrisis moeite hebben om rond te komen.

Voedselpakketten

Het Rode Kruis wil binnenkort starten met het verstrekken van de voedselpakketten. Voor 10 euro kunnen wij een voedselpakket naar iemand toe brengen die het hard nodig heeft. Denk aan arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

De hulp is specifiek bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor andere hulp. Komen ze vermoedelijk wel in aanmerking voor meer structurele hulp, dan verwijzen we ze door naar de Voedselbank, gemeenten of de GGD.

Boodschappenkaarten

Het tweede initiatief dat wordt gelanceerd is de uitgifte van speciale boodschappenkaarten voor mensen die niet rond kunnen komen tijdens de coronacrisis. De kaarten, met een daarop een tegoed van 15 euro, worden uitgegeven door het Rode Kruis en zijn geschonken door Albert Heijn. Er wordt samengewerkt met lokale organisaties; zij hebben zicht op welke mensen de kaarten nodig hebben.

Met de kaarten kunnen mensen zelf boodschappen doen bij de Albert Heijn. “Het is mooi dat we mensen deze keuze kunnen bieden. Zo kunnen ze zelf de spullen kopen die ze op dit moment het hardst nodig hebben”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Neem contact op met gemeente

Individueel kan je je niet aanmelden voor een voedselpakket of boodschappenkaart. Het Rode Kruis selecteert mensen die in aanmerking komen via betrouwbare lokale organisaties in Nederland die in contact staan met kwetsbare groepen.

Brengt het coronavirus jou of je gezin in de problemen? Neem dan in eerste instantie contact op met jouw gemeente om te kijken of zij jou kunnen helpen. Ook kan je kijken naar de Voedselbank in jouw omgeving.

Steunen via Serious Request

Deze actie van het Rode Kruis kan je steunen door te doneren voor 3FM Serious Request: You Never Walk Alone. Voor 10 euro kunnen we al een pakket samenstellen en bezorgen. Ga voor meer informatie of om te doneren naar www.3fm.nl/seriousrequest.

Het Rode Kruis start het initiatief voor voedselpakketten samen met de Rabobank, de Taskforce Korte Keten en aangesloten organisaties als Local2Local en Boerschappen. De producten van de boeren worden onder andere in kaart gebracht via het platform KoopOnzeOogst.

Albert Heijn werkt al langere tijd samen met het Rode Kruis en zal ook de komende periode de hulpverlening van het Rode Kruis blijven ondersteunen door verschillende acties in hun winkels.

Wil je meer weten over Corona?