Soedan wordt al twee jaar verscheurd door extreem geweld. Het is de grootste humanitaire ramp ter wereld: dorpen liggen in puin en mensen raakten alles kwijt. De helft van de bevolking heeft dringend voedsel nodig. Ziekenhuizen sluiten één voor één hun deuren. En bijna 13 miljoen mensen zijn op de vlucht, op zoek naar veiligheid die steeds verder weg lijkt.
De situatie is extreem en raakt ook onze hulpverlening: in het Zamzam-kamp in Darfoer staakte het Rode Kruis afgelopen weekend noodgedwongen de acht noodkeukens voor duizenden vluchtelingen, vanwege hevig geweld.
Veel mensen vluchten naar buurland Zuid-Soedan, maar ook daar is het leven zwaar: vluchtelingenkampen puilen uit, schoon water is schaars en medische zorg is amper beschikbaar. De mensen die vluchten, lieten vaak al eerder huis en haard achter. Nu overleven ze opnieuw in in onmenselijke omstandigheden.
Dagelijks geweld en sluiten van keukens
Afgelopen tijd zijn tientallen burgers om het leven gekomen bij aanvallen op vluchtelingenkampen in Darfur. Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis, werkte jarenlang in Soedan en was er onlangs opnieuw. Volgens hem is het lastig om te zeggen hoeveel mensen al door het geweld zijn omgekomen, simpelweg omdat het gebied te gevaarlijk is.
“Van collega’s ter plaatse hoor ik de gruwelijkste verhalen, over geweld en tienduizenden doden. Zij werken in heel zware omstandigheden, bijvoorbeeld in het Zamzam-vluchtelingenkamp.
“Er proberen in het Zamzam-kamp 700.000 mensen te overleven. Het is er levensgevaarlijk, er heerst hongersnood. Tot overmaat van ramp sloten we er tijdelijk onze acht keukens, waar 13.000 vluchtelingen iedere dag twee warme maaltijden kregen. Dat is verschrikkelijk. Er ligt hier echt een urgente taak voor de internationale gemeenschap”, aldus Derk.
Keer op keer moeten vluchten
Elke dag steken duizenden mensen de grens over naar Zuid-Soedan, hopend op veiligheid. Velen van hen zijn ‘terugkeerders’: mensen die ooit vluchtten voor geweld, en nu opnieuw op de vlucht zijn. Ze laten weer alles achter, zonder te weten wat de toekomst brengt.
Maar Zuid-Soedan heeft weinig middelen om deze grote stroom mensen op te vangen. Kampen zijn overvol, sanitaire voorzieningen ontbreken en voedsel en medische zorg zijn schaars. Hulpverleners van het Rode Kruis doen wat ze kunnen, maar de nood is enorm.
“Helaas bieden de opvangkampen geen veiligheid. Denk alleen al aan de vele verhalen over seksueel geweld. Hun omstandigheden zijn op alle vlakken ronduit slecht”, legt Derk uit. “Omdat de zorg zo onder druk staat, krijgen slachtoffers vaak niet de behandeling die zij nodig hebben.”
Een onzichtbare ramp
Hij bezocht onlangs een van de kampen en zag hoe hulpverleners zich met hart en ziel inzetten voor de vluchtelingen, terwijl velen van hen zelf ook alles zijn kwijtgeraakt.
“We zouden veel meer willen doen, maar dat kan nu niet. Deze crisis krijgt nauwelijks aandacht. Meer mensen moeten weten wat hier gebeurt. We kunnen niet toestaan dat deze humanitaire ramp ongezien blijft.”
Medische zorg bijna onbereikbaar
Naast honger en geweld is ook medische zorg bijna onbereikbaar in Soedan. Ziekenhuizen worden aangevallen en geplunderd, artsen moeten vluchten en ambulances worden vernietigd. Veel mensen kunnen geen zorg krijgen, zelfs niet als ze gewond raken door het geweld.
De Soedanese Mutzamil uit Khartoem weet hoe dat voelt. Een simpele behandeling had zijn been kunnen redden, maar medische hulp was er niet.
“Ik zou willen dat ik weer kon lopen, maar dat kan niet meer. Mijn been moest geamputeerd worden, omdat er geen behandeling beschikbaar was.”
Het Internationale Rode Kruis levert sinds het begin van het conflict noodvoorraden aan ziekenhuizen in Soedan. In het afgelopen jaar steunde het Internationale Rode Kruis daarom 88 ziekenhuizen aan de frontlinie, die samen zeker 42.000 gewonden behandelden. Maar dat is nog lang niet genoeg. De nood blijft gigantisch, en miljoenen mensen wachten wanhopig op hulp.
Help mee
Ziekten, honger en veel geweld: er is een enorme humanitaire ramp gaande in Soedan. Het Rode Kruis helpt onder andere met tenten, medische hulp, eerste hulp en mentale ondersteuning. Maar er is nog veel meer hulp nodig. Steun jij onze hulp met een gift? Help mee via de knop hieronder of geef op Giro 6868 onder vermelding van ‘Soedan’.