Word vrijwilliger Doneer

Van voetbalveld naar huisartsenpost

Geplaatst op 14 november 2017

Je zoon van zes voetbalt fanatiek. Lekker rennen op het veld. Jij staat hem enthousiast aan te moedigen, als je ziet hoe een tegenstander hem tackelt. Hij valt hard en klapt met zijn hoofd op de grond. Zijn teamgenoten schrikken, jij ook. Je weet niet hoe te reageren. Erop af? Oppakken en troosten? Hulpdiensten bellen?

Je zoon is niet de enige: jaarlijks raken meer dan 400.000 kinderen geblesseerd tijdens het sporten. Een verdraaide knie, een gebroken pols, een bult op het hoofd, het kan zo gebeuren.

34.400 kinderen kwamen in 2016 zelfs op de eerste hulp van het ziekenhuis terecht. Maar vaak loopt het zo’n vaart niet. Hoe ga je nu het beste om met je kind als het geblesseerd is geraakt?

Huilt je kind?

Als je kind meteen hard huilt, is dat over het algemeen een goed teken. Blijft je kind direct na een val of klap stil liggen en huilt het niet, dan kan het een hersenschudding hebben. Vaak weet je kind dan niet meer wat er gebeurd is, heeft het hoofdpijn, is misselijk of moet braken. Advies? Bel 112.

Doe dit ook als je kind wat langer ‘out’ is geweest, verward of suf reageert of zich duidelijk anders gedraagt.

jongetje valt bijna
Vaak gaat het goed als je kind valt bij het sporten, maar soms is een bezoek aan de huisarts nodig

Kan je kind zijn ledematen bewegen?

Als je kind pijn heeft en een ledemaat niet meer kan bewegen, is het misschien gebroken. Soms staat het ook in een vreemde stand. Advies? Geef het lichaamsdeel steun zoals je het aantreft (dus niet in een andere positie leggen). Ga er dan mee naar de eerste hulp in het ziekenhuis of bel 112 als vervoer niet mogelijk is.

Bij een open botbreuk is het belangrijk dat je het eerst steriel of zo schoon mogelijk afdekt en daarna naar het ziekenhuis gaat of 112 belt.

Bloed!

Bloedt je kind uit zijn neus? Laat het dan het hoofd licht voorovergebogen houden en knijp de neus dicht. Bekijk ook deze tips voor een bloedneus.

Soms duidt bloed uit neus, mond of oren op iets ernstigers, namelijk een schedelbasisfractuur. Laat je kind in dat geval niet zijn neus snuiten en bel 112. Degene die je aan de lijn krijgt, vertelt je wat je moet doen.

Heeft je kind een wond waar veel bloed uitkomt? Hou dan het bloedende lichaamsdeel hoog voor zover dat kan en hou druk op de wond. Zo stelp je het bloeden. Stopt het bloeden niet? Bel dan 112.

Niets aan de hand?

Lijkt je kind na zijn val weer in orde en besluit je niet naar de huisarts of eerste hulp te gaan? Hou het dan de eerste uren toch goed in de gaten. Als je kind alsnog suf, duizelig of misselijk wordt, bel dan de huisarts.

Handig, deze tips? Er staan er nog veel meer voor je klaar in onze EHBO-app.

Liever je kennis hierover uitbreiden in de vorm van een cursus? Dat kan ook!

Meest recente berichten