De Oost-Afrikaanse landen Kenia, Ethiopië, Somalië, Djibouti en Soedan gaan gebukt onder een sprinkhanenplaag. De insecten eten elke dag hun eigen gewicht aan voedsel en kunnen meer zo’n 150 kilometer per dag afleggen. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de voedselvoorziening in de regio.
De woestijnsprinkhaan doet zich tegoed aan alle onderdelen van vrijwel alle gewassen. Gierst, rijst, maïs, suikerriet en fruit – alles verdwijnt. En dan te bedenken dat de gebieden waar de insecten huishouden ook zonder sprinkhanenplaag al te maken hebben met voedselonzekerheid. De komende maanden is het bovendien oogsttijd.
Noodtoestand
De insecten hebben al meer dan 70.000 hectare in Somalië en 65.000 hectare akkerland in Ethiopië aangevreten. In Kenia hield de zwerm in dertien provincies huis. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is het in Somalië en Ethiopië de ernstigste uitbraak in ruim twee decennia, en in Kenia zelfs de ergste in zeventig jaar. Pakistan wordt eveneens geteisterd door sprinkhanen; het Zuid-Aziatische land riep daarom vorige week de noodtoestand uit. Ook Oeganda en Zuid-Soedan krijgen mogelijk te maken met grote overlast van sprinkhanen.
Snelle voortplanting
De sprinkhanen blijven zich volgens deskundigen de komende tijd snel voortplanten, onder andere vanwege gunstige – warm en vochtig – weersverwachtingen. Een zwerm van een vierkante kilometer bestaat uit 40- tot 50 miljoen sprinkhanen. Die kunnen in een dag evenveel voedsel eten als 35 duizend mensen, aldus de FAO. De omvang van zwermen loopt soms op tot honderden vierkante kilometers.
Plaag komt na rampjaar
“De sprinkhanen komen ook nog eens na een rampjaar”, zegt Jürg Eglin, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Somalië. “Mensen moesten in 2019 vluchten voor geweld, zagen hun dieren doodgaan door droogte en hun oogst werd weggespoeld door overstromingen. De gewassen die het wel overleefden, worden nu opgegeten door sprinkhanen. De limiet is bereikt voor de getroffen families.”
Pesticiden
Om de beestjes aan te pakken, sproeien vliegtuigjes pesticiden in lage concentraties in de lucht. Door de omvang en de beweeglijkheid van de zwermen blijft het effect daarvan echter beperkt.
Wat doet Rode Kruis?
De bestrijding is veelal een taak van de overheden. In Kenia ondersteunt het Rode Kruis de bestrijdingsoperatie. In Somalië houdt het Rode Kruis de voedselzekerheid nauwlettend in de gaten via de gezondheidscentra.