Word vrijwilliger Doneer

Steeds meer groepen in Nederland kloppen aan voor voedselhulp

Geplaatst op 24 februari 2021

Steeds meer groepen in Nederland kloppen aan bij het Rode Kruis voor voedselhulp. De laatste weken vragen ook studenten, ondernemers en alleenstaande ouders steeds vaker om hulp omdat ze hun boodschappen niet meer kunnen betalen. In mei vorig jaar deelden we zo’n 2.200 boodschappenkaarten en voedselpakketten per week uit. De komende weken breiden we de hulp uit naar zo’n 6.000 boodschappenkaarten per week. Voor deze hulp is meer geld nodig en daarom staat giro 5125 open.

Sinds de start van de coronacrisis geven we voedselhulp in Nederland. We geven mensen in nood kaarten waarmee ze zelf boodschappen kunnen doen. Dit doen we samen met partnerorganisaties in het hele land.

De hulp is bedoeld voor mensen die tijdens de coronacrisis niet genoeg geld hebben om eten van te betalen. Het gaat om mensen die niet voor andere hulp in aanmerking komen, of de weg daarnaartoe niet kunnen vinden.

In 2020 bestond de groep die hulp nodig had grotendeels uit ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. De nood bij hen is nog altijd erg hoog.

Nieuwe groepen

Daarnaast kloppen echter steeds meer nieuwe groepen aan voor hulp. Zo vragen bijvoorbeeld steeds meer ondernemers ondersteuning. “We horen vanuit Amsterdam dat er mensen aankloppen voor hulp die nooit verwacht hadden dat zij in deze situatie terecht zouden komen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Mensen die voorheen een goed salaris hadden als ondernemer of zzp’er, maar door hoge vaste lasten en weinig inkomsten in de problemen zitten. Ze ontvangen vaak net te veel ondersteuning om voor de reguliere voedselhulp in aanmerking te komen, maar komen door de hoge vaste lasten niet rond. Daarom hebben zij hulp nodig bij het kopen van eten.”

Ook studenten vragen steeds vaker om voedselhulp. Zij kunnen door het wegvallen van hun bijbaan het hoofd nauwelijks boven water houden. Deze studenten geven aan niet te kunnen terugvallen op hun ouders omdat deze ook geen financiële ruimte hebben om hen bij te staan.

Tot slot zien we dat ook veel alleenstaande ouders om voedselhulp vragen. Zij hebben, net als anderen die voor hulp aankloppen, steeds meer moeite om rond te komen.

Help om voedselnood tegen te gaan

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld neemt de voedselnood toe. Zo’n 690 miljoen mensen wereldwijd hebben honger. Vooral in Ethiopië, Zuid-Soedan en Jemen is de situatie ernstig. Het Rode Kruis zamelt geld in voor voedselhulp in deze landen en in Nederland. Help je ook mee?

Heb je zelf hulp nodig?

Heb je zelf hulp of een luisterend oor nodig? Neem contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?