Word vrijwilliger Doneer

Storm in Nederland: hulpverleners Ready2Help leggen zandzakken

Geplaatst op 03 januari 2018

De eerste storm van het jaar trekt over Nederland en in een aantal provincies is code oranje uitgeroepen. Vanwege de harde wind, regenval en hoogwater zijn 70 hulpverleners van burgerhulpnetwerk Ready2Help woensdagmiddag ingezet bij de Kampereilanden. Ze kwamen in actie na een oproep van het Waterschap Drents Overijsselse Delta om zandzakken te leggen.

Door de storm van woensdag en aanhoudende regenval staat het water in het gebied hoog en moet de dijk rond de Kampereilanden tijdelijk verstevigd worden. De dijk beschermt een aantal veehouderijen tegen het water. De opgeroepen hulpverleners vormen een menselijke ketting om de dijk met zandzakken van 25 kilo te verhogen.

Ready2Help-Kampereilanden
Hulpverleners leggen zandzakken neer bij de Kampereilanden (Foto: Pinta Mawi)

De Ready2Helpers werken samen met vrijwilligers van de lokale Keibrigade (een door het Waterschap opgeleide dijkwacht), die weten hoe en waar de zandzakken moeten liggen.

Eén van de Ready2Helpers die fanatiek met zandzakken sleept, is de 30-jarige Rick ter Veen. In het dagelijks leven is hij ingenieur, maar vandaag is hij vrij. “Ik had niets te doen vanmiddag en kreeg die oproep. Ik dacht gelijk: doen!” Van het slechte weer heeft hij niet zoveel last: “Dit is toch harstikke leuk?”

zandzakken
Rick ter Veen (met rode capuchon) (Foto: Pinta Mawi)

Ook Rolph Markvoort (33) staat met een brede lach te helpen. “Ik ben hovenier en heb twee weken geen klussen om m’n administratie bij te werken. Maar dit vind ik veel leuker. Bovendien wilde ik wel eens zien hoe je zoiets doet zonder grote machines.” Voor de zekerheid had hij zijn eigen schep ook maar meegenomen in de achterbak.

Ralph-Markvoort
Rolph Markvoort (met rode jas) (Foto: Pinta Mawi)

Hoe werkt Ready2Help?

Het burgerhulpnetwerk Ready2Help bestaat uit ruim 38.000 mensen die kunnen worden opgeroepen bij een calamiteit. Sinds november 2014 is dat al bijna 200 keer gebeurd. Het Rode Kruis stemt met de hulpdiensten af welke hulp er nodig is en roept de Ready2Helpers op. Een getrainde teamleider coördineert de hulp.

Meest recente berichten