Word vrijwilliger Doneer

Tienduizenden mensen op de Filipijnen getroffen door tyfoon Goni

Geplaatst op 02 november 2020

Tyfoon Goni heeft op de Filipijnen een enorme verwoesting aangericht. Volgens de eerste schattingen is in de zwaarst getroffen gebieden tot wel 90 procent van de huizen beschadigd. Tienduizenden mensen hebben hulp nodig.

Goni ging in de nacht van zaterdag op zondag op de Filipijnen aan land. Er werden windstoten gemeten tot wel 280 kilometer per uur. Daarmee was de supertyfoon een van de zwaarste stormen sinds Haiyan, de tyfoon die in 2013 aan meer dan 6.300 mensen het leven kostte.

De inwoners van de Filipijnen kregen de laatste tijd meer natuurgeweld voor hun kiezen. Goni was de vierde tyfoon die het land aandeed in een maand tijd. Jaarlijks doen zo’n twintig tyfoons het land aan en verwacht wordt dat de Filipijnen in de komende jaren nog meer zware stormen te verduren zullen krijgen. “We verwachten dat vooral de zwaarste stormen, zoals Goni, nog heftiger worden door klimaatverandering,” waarschuwt Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum. “Dat betekent dat ze met nog meer wind en regen gepaard gaan.”

Op de Filipijnen is een flinke verwoesting aangericht door tyfoon Goni.

Noodhulp voor de slachtoffers

In sommige gebieden in het land heeft Goni extra hard toegeslagen. Volgens de eerste schattingen is tot wel 90 procent van de huizen beschadigd of vernield in gebieden zoals Virac op het eiland Catanduanes. Daarbij zijn veel kwetsbare mensen geraakt, zoals arme boeren en vissers.

Het Filipijnse Rode Kruis is volop in actie om de slachtoffers te helpen. Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis, vertelt: “Deze tyfoon heeft het leven en het levensonderhoud van mensen vernield. Daarbovenop komt de meedogenloze fysieke, emotionele en economische tol van COVID-19. Onze teams bevinden zich op dit moment in de verwoeste gebieden, ondersteunen zoek- en reddingswerkzaamheden en bieden cruciale hulp, zoals voedsel, dekens, dekzeilen en kookgerei. Wij zullen er ook voor de lange termijn zijn.”

De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) wil ruim 3,2 miljoen euro inzamelen voor de slachtoffers van de tyfoon. Van dit geld zullen hulp- en herstelwerkzaamheden worden betaald. Naar schatting kunnen hiermee 80.000 mensen geholpen worden. Robert Kaufman, IFRC-hoofd op de Filipijnen, legt uit: “De tyfoon heeft tienduizenden mensen achtergelaten die dringend steun nodig hebben. Niet alleen in de komende dagen, maar ook in de komende weken en maanden. Deze steun is nodig om hun fysieke en emotionele welzijn te verzekeren en om in hun levensonderhoud te voorzien.”

Hulp vanuit Nederland

Ook vanuit Nederland wordt bijgedragen aan de hulpverlening op de Filipijnen. Het datateam van het Nederlandse Rode Kruis brengt op afstand het rampgebied in kaart en zorgt zo dat hulpverleners betere informatie hebben.

Lang niet alle gebouwen op de Filipijnen zijn in kaart gebracht. Hierdoor hebben hulpverleners een beperkt beeld van de plek waar zich mogelijk getroffenen bevinden. Voor zulke situaties heeft Rode Kruis-datateam 510 een computermodel ontwikkeld dat op basis van satellietbeelden de gebouwen in een gebied identificeert. In vier uur tijd heeft dit model ruim 75.000 gebouwen in het rampgebied op de Filipijnen geïdentificeerd die nog niet op de kaart stonden. Met deze informatie krijgen hulpverleners in het getroffen gebied een beter beeld van het aantal mogelijk getroffen mensen en hun locaties. Het is de eerste keer dat dit model bij een ramp van deze omvang wordt ingezet.

Voorbeeld van een kaart van het getroffen gebied op de Filipijnen vóór gebruik van het computermodel van 510 (afbeelding: OpenStreetMap Contributors).
Voorbeeld van een kaart van het getroffen gebied op de Filipijnen na analyse van satellietbeelden door het computermodel van 510. De blauwe vakken zijn geïdentificeerde gebouwen (afbeelding: OpenStreetMap Contributors / 510).

Meer over tyfoon Goni

Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van natuurrampen. Meer over de hulpverlening in de Filipijnen lees je bij het Internationale Rode Kruis.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer