Word vrijwilliger Doneer

Tristan belandde in een ambulance na een hondenbeet: “Ineens hapte hij naar mijn gezicht”

Geplaatst op 22 oktober 2021

Wat een rustig ommetje met een hond moest worden, liep helemaal anders toen plotseling een andere hond opdook. Het beest viel Tristan (47) aan: “Ik voel dieren altijd goed aan, maar deze hond reageerde totaal onverwacht. Je schrikt je rot.”

Tristan is bewindvoerder en gek op dieren, dus nam hij de hond van een cliënt afgelopen zomer mee voor een ommetje. “Ik ken het dier al langer en we hebben echt een klik. Het hoort natuurlijk niet bij mijn werk, maar ik ontlast mijn cliënt even als ik met de hond eropuit ga en zelf vind ik het ook hartstikke leuk.”

Tussen twee honden

Onverwacht kwam uit een portiek een andere hond, een Stafford die direct uit wilde halen naar Tristan’s ‘leenhond.’ “Het gebeurde allemaal razendsnel. Het baasje van de Stafford was nergens te bekennen en het was duidelijk dat het dier zich niet makkelijk liet corrigeren. Ik kon niet anders dan ‘mijn’ hond proberen weg te trekken, waardoor ik tussenbeide kwam. Even leek het goed te gaan, de Stafford leek onder de indruk van mijn optreden, maar ineens hapte hij naar mijn gezicht.”

Inmiddels waren het baasje en omstanders op het lawaai afgekomen en een van hen belde een ambulance. Tristan: “Je voelt eerst geen pijn, maar ik zag wel heel veel bloed. De Stafford was inmiddels weggehaald en een paar omstanders bleven bij me terwijl ik wachtte op de ambulance.”

Tandafdrukken

Pas in het ziekenhuis kwamen de schok en de pijn. “De tandafdrukken van de hond stonden vanaf mijn voorhoofd tot onder mijn neus in mijn gezicht. Mijn wang lag helemaal open. Ik ben er gelukkig redelijk goed vanaf gekomen met een paar hechtingen, een tetanusprik en uiteindelijk een klein litteken. Het had natuurlijk veel erger kunnen zijn.”

Tristan maakt nog steeds weleens een ommetje met een hond. “Ik wandel nog steeds graag met honden, maar ik ben wel alerter geworden op dieren zonder baasje.”

Tips van onze EHBO-ambassadeur

Louise Schalkoort Rode Kruis

EHBO-instructeur Louise Schalkoort:

“Het is goed dat een van de omstanders een ambulance heeft gebeld. Zeker bij bijtwonden in het gezicht of wonden die veel bloed veroorzaken, is het belangrijk dat een deskundige zo snel mogelijk ernaar kijkt. Om infecties te voorkomen, moet een arts de wond zo snel mogelijk kunnen verzorgen en hechten.

Niet alle dierenbeten zijn zo heftig dat je meteen een ambulance moet bellen. Het is in elk geval wel belangrijk dat je de wond goed schoonmaakt met stromend water. De huisarts kan beoordelen of er hechtingen nodig zijn. Check ook of je voldoende gevaccineerd bent tegen tetanus. Het grootste gevaar bij een dierenbeet is de kans op een infectie.”

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?