Word vrijwilliger Doneer

Ik wil graag het Rode Kruis steunen in de strijd tegen het coronavirus! Bij wie moet ik zijn?

Geplaatst op 30 maart 2020

Op dit moment zijn we als Rode Kruis hard aan het werk in de strijd tegen het coronavirus. Kwetsbare mensen met een specifieke hulpvraag kunnen bij ons terecht via de Rode Kruis Hulplijn. We helpen bij de opvang van daklozen die door het virus niet langer op straat kunnen verblijven of ondersteunen ziekenhuizen en huisartsen die te druk zijn. We krijgen veel hartverwarmende reacties over onze inzet, maar krijgen ook steun aangeboden. We zien enorme saamhorigheid en betrokkenheid in de samenleving; met zijn allen hebben we een gezamenlijk doel. Meewerken aan de strijd tegen corona. En dus zijn we ontzettend blij met iedereen die hier een bijdrage aan levert en voor ons in actie komt. Het Rode Kruis kan dankzij deze acties de hulpverlening doen.

Ik heb geld gegeven aan een website die zegt dat de opbrengst naar jullie gaat. Klopt dat dan ook? Controleren jullie alle acties die in jullie naam worden gedaan?

Waar mogelijk proberen we dat te doen. We proberen zoveel mogelijk contact te houden met alle mensen die acties organiseren, maar niet iedereen die een actie start, meldt zich bij het Rode Kruis. We ontvangen op dit moment bedragen van mensen of bedrijven waarvan we niet eens wisten dat zij een actie waren gestart. Bij grote initiatieven nemen we contact op met het bedrijf en maken we afspraken over de afdracht, en over het gebruik van ons logo. Daar hebben we strikte regels voor.

Welke regels zijn er voor het gebruik van jullie logo?

Er is daarbij een belangrijk verschil tussen een partnerschap en een donatie. Een partnerschap sluiten wij voor meerdere jaren af met bedrijven. Dat is een heel proces, waar bijvoorbeeld ook een stevige screening onderdeel van is. In dat geval mag het logo worden gebruikt, en kun je erop vertrouwen dat jouw bijdrage bij ons terecht komt. Een donatie heeft meer een eenmalig karakter. Het staat bedrijven vrij om geld in te zamelen en te doneren voor een goed doel.

Als ik een actie steun, weet ik dan zeker dat het geld bij jullie terecht komt?

Op dit moment zijn er zo veel initiatieven, en veel initiatieven komen vanuit mensen en bedrijven zelf. Zij melden dit niet altijd bij ons en daarom hebben we geen zicht op alle acties en de afdrachten. We vertrouwen in deze tijden van crisis dat mensen hierin integer zijn. Als mensen een actie niet vertrouwen, dan vragen we het natuurlijk ook om te melden bij ons. Als er sprake is van misleiding/fraude dan doen we natuurlijk aangifte bij de politie.

Sommige initiatieven, zoals RUMAG. zijn heel bekend en komen hiermee in de publiciteit. Wat vinden jullie hier van?

In dit geval gaat het om eenmalige donaties. Bedrijven zijn vrij om geld in te zamelen en te doneren voor een goed doel. Zij hebben contact met ons gezocht, voordat ze hun actie zijn gestart. Hoe zij actie voeren en de keuze van de campagne is uiteindelijk aan hen, daar hebben we geen oordeel over.

Maar je zou het ook onethisch kunnen vinden wat ze doen of niet met deze clubs geassocieerd willen worden?

Bij alle acties en campagnes die in deze tijd worden opgezet, hopen wij op de integriteit van bedrijven en organisaties. Dat zij de actie starten vanuit hun hart en uit saamhorigheid in de strijd tegen het virus en niet voor eigen gewin. Maar uiteindelijk is het aan gevers welke actie ze steunen. Als je zeker wilt weten dat jouw geld bij ons terecht komt, stort dan rechtstreeks aan ons via deze link.

Wil je meer weten over Corona?