Stel je voor: je bent gevlucht, je hebt geen slaapplek en je bent gewond geraakt. Duizenden mensen in Gaza hebben medische hulp nodig. Dag in dag uit werken hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Gaza heet, met man en macht om medische hulp te bieden. Maar de behoefte aan zorg neemt elke dag alleen maar toe. Om de vele gewonden in Gaza te kunnen behandelen openen we een veldziekenhuis in Rafah.
In het ziekenhuis werken dertig hulpverleners die zo’n tweehonderd mensen per dag helpen. Het veldziekenhuis heeft de beschikking over een operatiekamer voor noodoperaties, verloskunde, gynaecologie, kraamzorg en kindergeneeskunde.
Zwangerschap vol lijden
Sanad is het eerste kindje dat in het veldziekenhuis is geboren. Reem Abo Mousa, de moeder van Sanad vertelt: “De naam Sanad betekent ‘steun’. Wij hopen dat hij onze steun zal zijn. Ik was zo bang en bezorgd over mijn zwangerschap.” Reem ging eerst naar een ander ziekenhuis maar daar was te weinig personeel. In het veldziekenhuis kon zij gelukkig wel terecht en werd zij geholpen bij haar bevalling.
Reem Abo Mousa vluchtte Khan Younis naar Rafah. In het gebied kon ze niet aan eten komen en ook kon ze niet de nodige onderzoeken doen voor haar zwangerschap. “Mijn zwangerschap was vol lijden. Ik was altijd uitgeput door het gebrek aan voedsel.” Ook nu maakt de moeder zich nog veel zorgen. “Ik ben bang dat ik weer moet verhuizen terwijl ik nog herstellende ben van mijn keizersnede.”
Levensreddende hulp
Het veldziekenhuis is hard nodig om de Palestijnse Rode Halve Maan te ondersteunen bij het verlenen van dringende zorg. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis, vertelt: “Collega’s van de Palestijnse Rode Halve Maan werken in ziekenhuizen en op de ambulances. Zij geven al maandenlang levensreddende hulp aan mensen die getroffen worden door het conflict.”
Sinds 7 oktober zijn achttien hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan overleden, zeker 25 van hun ambulances raakten ernstig beschadigd, net als meerdere ziekenhuizen. Beschadigingen en tekorten zorgen ervoor dat medische hulp vaak niet beschikbaar is.
Toevoer van medische hulpmiddelen moet omhoog
Hulpverleners in Gaza werken onder extreme omstandigheden met minimale medische middelen om de patiënten te behandelen. Mensen zijn ernstig gewond en amputaties worden uitgevoerd zonder verdoving en soms zonder licht omdat de elektriciteit uitvalt. Door de slechte hygiënische situatie is het water vervuild en worden veel meer mensen ziek. Derk: “Het is dan ook van groot belang dat de veiligheid van hulpverleners gegarandeerd is en dat de toevoer van voedsel, brandstof en medische hulpmiddelen snel omhooggaat.”
Bovendien maken we ons al maanden ernstig zorgen over het welzijn van de Israëlische gijzelaars in Gaza. Gijzeling is streng verboden onder het humanitair oorlogsrecht. We roepen vanaf dag één op tot vrijlating van de gegijzelden en willen hen bezoeken om hen de hulp te geven die zij nodig hebben.