Door de coronacrisis zitten veel mensen in Nederland diep in de problemen, terwijl ze geen toegang hebben tot hulp. We horen steeds vaker dat mensen niet genoeg te eten hebben, geen plek hebben om te slapen of geen toegang hebben tot zorg. Niet iedereen die hulp nodig heeft, is zichtbaar. We roepen de overheid daarom op om bij de hulpverlening en steunmaatregelen extra rekening te houden met de meest kwetsbaren.
Niet alleen mensen op leeftijd of met gezondheidsklachten zijn kwetsbaar. Ook mensen die niet genoeg geld hebben voor eten of die geen dak boven hun hoofd hebben, zijn kwetsbaar tijdens de coronacrisis. “De sociaaleconomische gevolgen van een tweede golf zijn extra groot voor mensen die nu al in hun levensonderhoud worden bedreigd. Wij verwachten dat deze groep steeds groter wordt,” zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. “Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar, wat de situatie nog verder bemoeilijkt.”
Daarnaast kan niet iedereen die zijn baan verliest of een tijdje niet kan werken, rekenen op overheidssteun. Mensen die hiermee worstelen, werken bijvoorbeeld als seizoenarbeider of doen informeel werk als schoonmaker. Zonder inkomen raken zij al snel in de problemen. En de mensen die sinds het voorjaar nog konden rondkomen dankzij een buffer, zien de bodem daarvan in zicht komen.
Ook dak- en thuislozen komen verder in de problemen nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Door het beperkte aantal plekken bij opvanglocaties, slapen dak- en thuislozen weer vaker op straat. Zelfisolatie bij klachten is dan onmogelijk.
Een Rode Kruis-vrijwilliger deelt een voedselpakket uit.
Drempel voor testen hoog
Naast problemen met voedsel en onderdak, hebben sommige groepen mensen ook minder makkelijk toegang tot medische zorg. Iedereen in Nederland heeft recht om zich bij klachten te laten testen op corona, maar voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten blijft er een hoge drempel. Zij zijn vaak bang om in quarantaine te moeten en daardoor hun baan of onderdak te verliezen. Teststraten moeten daarom toegankelijker worden, bijvoorbeeld door informatie te geven in andere talen. Ook het helpen van mensen bij het maken van een afspraak of het regelen van het vervoer naar de teststraat toe zorgt ervoor dat de drempel lager wordt.
Rode Kruis helpt meest kwetsbaren
Het Rode Kruis komt zelf in actie voor de meest kwetsbaren tijdens de coronacrisis. We delen bijvoorbeeld voedselpakketten en boodschappenkaarten uit aan mensen die niet in aanmerking komen voor andere hulp. Dit doen we in Nederland en op de Cariben. Daarnaast ondersteunen we zorginstellingen en de GGD’s, bijvoorbeeld in de teststraten en bij het bron- en contactonderzoek.
De Nationale Postcode Loterij doneerde deze week € 4 miljoen om onze hulpoperatie te ondersteunen. Dit geld zetten we in om onze noodhulp aan de meest kwetsbaren te blijven bieden. “Duizenden kwetsbare mensen kunnen zonder hulp niet in hun basislevensbehoeften voorzien en ondersteuning van honderden zorginstellingen en de GGD’s blijft nodig. Deze enorme schenking maakt het mogelijk dat er direct geld kan worden ingezet waar dat het hardst nodig is. Dat is een uitzonderlijk gebaar waar veel mensen mee geholpen zijn,” zegt Marieke van Schaik.