Word vrijwilliger Doneer

Video – BN’ers liggen wakker van ongelukjes thuis: “Die vinger viel er zo af!”

Geplaatst op 11 januari 2023

Als ouder of verzorger lig je er regelmatig wakker van: wat als jouw kindje iets ergs overkomt? Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het aan jou om te handelen. Ook BN’ers gaat dat niet in de koude kleren zitten. Presentatrice en Rode Kruis-ambassadeur Shelly Sterk volgde daarom een speciale EHBO-cursus en sprak met BN’ers over ouderschap, bezorgdheid en wat je kunt doen bij ongelukken thuis. 

Een schaafwond, een blauwe plek, een flinke bult op je voorhoofd: kinderen zijn ondernemend en dan is een ongelukje zo gebeurd. Vaak kom je als ouder weg met een pleister en een kus erop, maar wat nu als er iets ernstigers gebeurt?

Zorgen voor de dochter van Sharon Doorson

Ook zangeres Sharon Doorson ligt er regelmatig wakker van. Sharon is moeder van Maliya (4) en beleefde onlangs spannende momenten toen haar kindje een steen in haar neus had. Ze vertelt er alles over aan Shelly in onderstaande video.

Actrice en schrijfster Kimberley Klaver heeft heftige herinneringen

Ook Kimberley Klaver beleefde enkele angstige momenten met kinderen waarop ze graag had geweten wat ze moest doen. Zo was ze bij een vriend thuis toen zijn kindje een muntje in haar mond stak. “Ineens werd ze helemaal stil, en je zag dat ze aan het stikken was”, vertelt Kimberley. “Het was zo beangstigend. (…) Je staat erbij en je weet niet wat je nu echt moet doen om te kunnen helpen.” En dan was er nog het incident met de verloren vinger…

Weten wat je moet doen 

Ook Shelly Sterk ziet dat een ongelukje zo gebeurd is. Daarom volgde ze een speciale cursus van het Rode Kruis die helemaal gericht is op EHBO aan baby’s en kinderen. “Ik heb de cursus ooit gedaan toen ik nog zwanger was van die kleine. En dat heeft me toch echt wel de nodige zekerheid gegeven.”  

Zo weet ze nu bijvoorbeeld hoe ze moet omgaan met verslikking. “Mijn zoon verslikt zich nog regelmatig in het eten.” Door de cursus raakt ze hiervan niet in paniek, omdat ze beter kan herkennen wanneer het écht mis is, en omdat ze actie kan ondernemen: “Ik weet nu wat ik moet doen als hij stikt.”

Ook weten wat je moet doen? 

Lig jij ook weleens wakker over de veiligheid van je (oppas-)kinderen? En wil je weten wat je moet doen als er iets gebeurt? Volg dan net als Shelly een cursus EHBO aan baby’s en kinderen bij het Rode Kruis. Dit kan eenvoudig online, of bij jou in de buurt. Zo weet je voortaan zeker dat je juist kan handelen als dat nodig is. 

Meest recente berichten