Word vrijwilliger Doneer

Vijf vragen over onze rol bij repatriëring Nederlands meisje uit Syrië

Geplaatst op 27 juli 2019

Is het Rode Kruis betrokken bij de repatriëring van een Nederlands meisje uit Syrië? Ja, dat klopt. In dit artikel leggen we uit wat de rol van het Rode Kruis is geweest. 

Hoe is het Rode Kruis betrokken bij de repatriëring van een Nederlands meisje uit Syrië?

Het Rode Kruis heeft een verzoek gekregen voor gezinshereniging van een Nederlandse vader. Zijn Nederlandse dochtertje verbleef bij zijn ex-vrouw in Syrië. De vader heeft om gezinshereniging gevraagd. Maar dit is een taak die het Nederlandse Rode Kruis niet uitvoert.

De Turkse Rode Halve Maan, een zustervereniging van het Rode Kruis, heeft aangeboden wel te kunnen assisteren. Samen met alle betrokken autoriteiten, hebben zij de repatriëring uitgevoerd.

Het Rode Kruis kan dit toch alleen doen op verzoek van autoriteiten? Dat hebben jullie eerder dit jaar kenbaar gemaakt.

De Turkse Rode Halve Maan heeft, met toestemming van Turkse- autoriteiten de dochter gerepatrieerd. De Nederlandse autoriteiten zijn hiervan op de hoogte.

Het verzoek tot gezinshereniging is gekomen van de vader, de Nederlandse overheid heeft geen verzoek bij ons ingediend. Iedereen kan een verzoek indienen bij het Rode Kruis, waar je ook vandaan komt, wat voor politieke voorkeur je ook hebt.

Het Rode Kruis maakt vanuit haar grondbeginselen geen onderscheid. Wel hangt het bij iedere aanvraag van vele factoren af of we dit in behandeling kunnen nemen.

Heeft het Rode Kruis de dochter bij de moeder weggehaald?

De repatriëring is uitgevoerd met toestemming van de moeder van de dochter.

Is de moeder (en het kind) een Syriëganger?

Wat de achtergrond is van het verblijf in Syrië is bij ons niet bekend. En voor het werk van de Rode Halve Maan en het Rode Kruis is dat ook niet relevant.

Wij maken namelijk geen onderscheid in wie wij helpen, dat is één van onze belangrijkste grondbeginselen. Als Rode Kruis help je iedereen die hulp nodig heeft. En kinderen in Syrië zijn erg kwetsbaar door de moeilijke omstandigheden waarin ze moeten leven.

Voor de meest kwetsbare mensen staat het Rode Kruis klaar om te helpen, ongeacht afkomst, status of politieke voorkeur.

Zaten de moeder en het kind in de kampen in Syrië?

Moeder en kind verbleven niet in detentie.

Is dit niet een gevaar voor de Nederlandse samenleving, als het Rode Kruis een kind uit Syrië naar Nederland haalt?

Het is niet aan het Rode Kruis om hier over te oordelen, maar aan de betrokken autoriteiten. De Turkse Rode Halve Maan heeft enkel geassisteerd bij de repatriëring. Dat is in overleg met alle betrokken partijen gedaan.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?