Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilligers in het zonnetje met speciale corona-medaille

Geplaatst op 07 december 2020

Helpen in een zorghotel, voedselpakketten inpakken, het doen van bron- en contactonderzoek: de vrijwilligers van het Rode Kruis zetten zich al bijna een jaar lang vol overgave in tijdens de coronacrisis. Zij ondersteunen de zorg en helpen mensen die ziek zijn, niet genoeg te eten hebben of geen dak boven hun hoofd hebben. Vandaag zetten we deze vrijwilligers in het zonnetje met een speciale medaille.

In totaal krijgen zesduizend vrijwilligers van het Rode Kruis de speciale COVID-19-medaille. Hiermee worden ze bedankt voor hun inzet tijdens de pandemie. De vrijwilligers zijn al sinds maart actief om de zorg te ontlasten en kwetsbare mensen te steunen. Erevoorzitter Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet zal de medailles vandaag symbolisch uitreiken aan een klein aantal vrijwilligers.

“Iedereen die de coronapandemie heeft meegemaakt, zal deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven,” vertelt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. “Ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode. Met elkaar hebben wij in de afgelopen maanden ontzettend veel weten te bereiken in Nederland en op de Caribische eilanden.”

Helpen bij de voedselbank

Vanwege de coronamaatregelen krijgt één vrijwilliger per district de medaille opgespeld, dit staat symbool voor alle vrijwilligers binnen de regio. Voor de regio Brabant-Zuidoost is Niels Vertegaal de gelukkige. “Ik was enorm verbaasd toen ze het me vroegen,” vertelt Niels. “Maar ik vind het vooral een hele grote eer.”

Afgelopen jaar stak Niels bijna wekelijks zijn handen uit de mouwen om de voedselbank te ondersteunen. “Dat was ontzettend leuk. Er kwamen zoveel verschillende mensen en veel van hen maken ook graag een praatje, omdat ze verder niet veel aanspraak hebben.”

In het dagelijks leven is Niels bezig te promoveren aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Door zijn vrijwilligerswerk kwam hij in aanraking met mensen waar hij normaal niet snel contact mee heeft. “Het haalt je echt uit je eigen bubbel als je andermans verhalen hoort,” vertelt hij.

Veel vrijwilligers van de voedselbank vielen tijdens de coronacrisis in de risicogroep. Rode Kruis-vrijwilligers sprongen daarom bij.

Schrijnende verhalen in zorghotel

Ook vrijwilliger Shirley Timmer wordt vandaag in het zonnetje gezet voor haar inzet tijdens de coronacrisis. Zij hielp het afgelopen jaar in een zorghotel in Roermond. Daar zat zij bovenop de trieste werkelijkheid van de coronapandemie. “Er was daar een man uit Indonesië wiens vrouw was overleden aan corona,” vertelt Shirley. “Twee weken later kwam zijn eigen huisarts langs om hem te vertellen dat ook zijn dochter was overleden.” Shirley had veel contact met de man. Zijn verhaal maakte daarom veel impact op haar.

Hulp tijdens de coronacrisis

De vrijwilligers van het Rode Kruis staan klaar om te helpen waar dat het hardste nodig is. Help je mee? Word ook vrijwilliger of steun onze coronahulpverlening!

Wil je meer weten over Corona?