Meer dan 130.000 voedselkaarten, ruim 30.000 telefoontjes en ontelbare wattenstaafjes in neuzen. Onze hulpverleners hebben het afgelopen jaar niet bepaald stilgezeten, want ze waren onderdeel van de grootste hulpoperatie van het Rode Kruis sinds de Watersnoodramp. Zijn we klaar met de komst van het vaccin? Nee, want de nood in Nederland tijdens de coronacrisis blijft hoog! Daarom presenteren we vandaag een plan om in ieder geval coronahulp te blijven bieden tot december 2021.
244.718. Dat is het aantal uren noodhulp dat we tot nu toe in Nederland verleenden sinds het begin van de coronacrisis. We ondersteunden zorginstellingen, hielpen de GGD’en, boden onderdak, zorgden voor psychosociale hulp en deelden voedsel uit aan mensen die het hardst getroffen werden door de pandemie.
Hulp blijft nodig
En hoewel het besmettingsaantal momenteel laag ligt, blijft hulp voorlopig hard nodig. Zo blijven we bijvoorbeeld ondersteunen bij het testen en vaccineren en bieden we voedselhulp. In een vernieuwd Nationaal Actieplan (pdf) staat wat we tot december 2021 precies allemaal willen doen.
Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Ondanks de beschikbaarheid van een vaccin, waardoor de samenleving langzaam weer opengaat, blijft de noodvraag onveranderd hoog. Mensen worden vaak dubbel getroffen door de pandemie, doordat problemen rond gezondheid, inkomen en mentaal welzijn zich opstapelen”, aldus Van Schaik.
Zo blijft de behoefte aan voedselhulp hoog onder mensen die door de pandemie hun inkomen zijn kwijtgeraakt en nergens anders terecht kunnen voor hulp. Het gaat bijvoorbeeld om arbeidsmigranten en ongedocumenteerden, maar ook om zelfstandigen, flexwerkers en alleenstaande ouders. Dit geldt voor Nederland én het Caribisch deel van het Koninkrijk, waar veel inkomsten uit toerisme zijn weggevallen. Samen met partnerorganisaties deelden we in Nederland tot nu toe 29.415 voedselpakketten en 132.304 boodschappenkaarten uit. Op de Cariben kregen 127.562 mensen voedselhulp.
Dankbaar voor vele steun
Onze enorme hulpoperatie tijdens de coronacrisis is mogelijk dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers. Van Schaik: “Je merkt dat mensen iets willen doen. Dankzij hun bijdrage waren én blijven we in staat om voedselhulp, een luisterend oor en ondersteuning van zorg te bieden, daar waar dit het hardste nodig is.” Om vrijwilligers, bedrijven, instellingen en donateurs te bedanken voor hun steun, starten we vandaag dan ook een speciale bedankcampagne.
Help ook mee!
Om onze coronahulp mogelijk te blijven maken tot het einde van dit jaar, is steun hard nodig. Want wij zijn overal, maar zonder jou nergens.