Word vrijwilliger Doneer

Dit is veranderd in de EHBO-app

Geplaatst op 27 februari 2020

De openbare AED-database is niet langer beschikbaar in de EHBO-app. Het Rode Kruis is groot voorstander van een openbare plek waar alle AED’s van Nederland te vinden zijn, en werkt al jaren aan het verbeteren van de database. Helaas blijkt het onhaalbaar de database op het gewenste niveau te krijgen. Daarom biedt het Rode Kruis de database niet langer aan.

Tegelijkertijd blijft het Rode Kruis zich voortdurend inzetten om zoveel mogelijk mensen in Nederland bewust te maken van het belang van reanimatie en gebruik AED (en EHBO). Onder andere ook door de EHBO-app die blijft bestaan, en door het geven van cursussen waarin mensen leren hoe ze eerste hulp verlenen en reanimeren.

Wat moet je doen als je in een reanimatiesituatie terecht komt?

In geval van een reanimatie is het belangrijk dat direct 112 gebeld wordt, zodat een hulpverlener zo snel mogelijk ter plaatsen kan zijn. 112 schakelt de professionele hulpdiensten in.

Hoe weet je waar bij jou in de buurt een AED hangt? 

AED’s hangen vaak op openbare plekken en in publieke gebouwen. Geef je ogen dus goed de kost en kijk waar een AED hangt op plekken waar jij regelmatig komt. Zoals je in een gebouw kijkt waar de nooduitgang zit, zoek je dus ook de aanwezige AED. Vaak hangt bij gebouwen waar een AED hangt een bordje op de gevel. Ook zijn sommige AED’s buiten geplaatst, in een speciale kast.

Op de website van de Hartstichting kan je opzoeken hoe het zit met de dekking van AED’s in het bepaald gebied.

Hoe kan ik me voorbereiden zodat ik weet wat ik moet doen als er gereanimeerd moet worden?

Volg een EHBO-cursus of een reanimatiecursus. Je oefent dat wat je moet doen bij een reanimatie en je krijgt het vertrouwen mee om deze kennis en vaardigheden in te zetten wanneer dat nodig is.

Waar kan ik de EHBO-app nog voor gebruiken?

De EHBO-app bevat instructies over wat je moet doen in meer dan tachtig EHBO-situaties. Ook hebben we bij levensbedreigende situaties gesproken instructies. Via berichten en artikelen in de app blijf je bovendien op de hoogte van actuele informatie over EHBO.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?