Word vrijwilliger Doneer

Wateroverlast in Limburg: antwoord op de meestgestelde vragen

Geplaatst op 16 juli 2021

We zien ze allemaal op het journaal: verschrikkelijke beelden uit Limburg van straten die onder water staan en mensen die hun huis moeten verlaten. En dan wil je natuurlijk graag iets doen. We krijgen dan ook veel vragen hierover op sociale media. Hier het antwoord op de meestgestelde vragen.

Wat doet het Rode Kruis?

We vervoeren mensen die vanwege het water hun woning moeten verlaten. Ook vangen we de mensen op en bieden we psychosociale hulp als dat nodig is. We richten opvanglocaties in zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft. In dit artikel lees je meer over onze hulp.

Waar helpt het Rode Kruis?

We komen op verschillende plekken in de provincie in actie. Hulpverleners in het hele land staan klaar om in Limburg komen te helpen. Lees hier meer over de laatste stand van zaken en volg ons op Twitter.

Mijn huis staat onder water. Hoe kan ik hulp krijgen?

Het Rode Kruis heeft een speciale hulplijn ingericht voor mensen die een helpende hand kunnen gebruiken. Je leest hier waarmee we je kunnen helpen. Let op: we houden deze lijn vrij voor mensen die hulp nodig hebben. We vragen je daarom om dit nummer niet te bellen als je zelf hulp wilt aanbieden.

Komt er een gironummer?

Het Nationaal Rampenfonds heeft voor de slachtoffers in Limburg Giro777 opengezet. Meer informatie hierover vind je op de website van het Rampenfonds.

Het Rode Kruis heeft zelf geen gironummer geopend. Wij zijn een wereldwijde noodhulporganisatie. Als we een gironummer openen, dan doen we dat om hulpmiddelen en mensen naar een rampgebied te sturen. Op die manier kunnen we mensen in het rampgebied helpen. Op dit moment hebben we voldoende mensen en middelen om in Limburg te helpen, daarom is op dit moment geen extra geld nodig voor de hulpverlening. Uiteraard is het altijd mogelijk om te doneren aan het Rode Kruis, zodat we ook weer kunnen helpen bij een volgende ramp.

Bij internationale rampen komt Giro555 altijd in actie. Waarom nu niet?

Giro555 is een initiatief van elf hulporganisaties. Die richten zich voornamelijk op hulp aan ontwikkelingslanden. Het Rode Kruis richt zich op noodhulp na rampen in de hele wereld, en dus ook in Nederland. Vandaar dat wij nu hulp verlenen in Limburg.

Kan ik kleding of spullen doneren?

Na een ramp brengen we altijd eerst in kaart wat mensen precies nodig hebben. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk waar de slachtoffers van de wateroverlast in Limburg precies behoefte aan hebben. Daarom zamelen wij op dit moment geen kleding of spullen in.

Kan ik komen helpen?

Rode Kruis-vrijwilligers in het hele land staan klaar om in Limburg te komen helpen. We hebben op dit moment voldoende mensen beschikbaar, maar aanmelden voor ons burgerhulpverleningsnetwerk Ready2Help kan natuurlijk altijd.

Waarom is er nog geen landelijke oproep gedaan voor Ready2Help?

Ons burgerhulpnetwerk Ready2Help bestaat uit mensen die klaarstaan om te komen helpen bij een ramp. Op dit moment hebben we in Limburg nog voldoende mensen beschikbaar en is dus geen extra hulp nodig. Uiteraard blijven we het in de gaten houden.

Waar is ikbenveilig.nl voor bedoeld?

In de chaos na een ramp raken mensen elkaar soms kwijt. Het is dan fijn om van elkaar te weten dat je oké bent. Op ikbenveilig.nl kun je laten weten dat je het goed maakt. Vrienden en familie kunnen dit dan zien, en ze hoeven zich dan geen zorgen te maken.

Wat als ik een vriend of familielid niet terugvind op ikbenveilig.nl?

Het kan natuurlijk dat iemand zich (nog) niet heeft geregistreerd. Kijk daarom later nog eens.

Meest recente berichten