Word vrijwilliger Doneer

Twee reanimaties binnen een week maakt Dennis (26) strijdbaar

Geplaatst op 22 februari 2020

“Weten jullie nog dat ik twee weken geleden tweette dat ik een reanimatiecursus ging doen? Net teruggekomen van mijn eerste reanimatie!” Deze tweet van Dennis Gerritsen wordt massaal gedeeld op sociale media. Maar tijd om bij te komen van zijn eerste reanimatie krijgt Dennis niet. Want amper een week later helpt hij opnieuw om een leven te redden. “Dit laat de noodzaak van een reanimatiecursus wel zien.”

Dennis deelt ervaring op Twitter

In deze tweet deelt Dennis met zijn volgers dat hij zijn eerste reanimatie heeft gedaan als burgerhulpverlener.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Ik moet reanimeren!”

Het is zondagochtend en Dennis (26) heeft zijn ontbijt net achter de kiezen als hij zijn telefoon voelt trillen. ‘Reanimatie’ staat er op zijn scherm.

“Ik zag het en ik dacht: “Oh shit. Nu al?!” Gelijk stond ik op scherp. “Ik moet reanimeren!” riep ik naar mijn moeder en vriendin en ik rende weg.”

In een roes

De oproep was voor een man die in de bloei van zijn leven stond. “Vanaf het moment dat ik de oproep kreeg zat ik in een soort van roes.”

Toen hij aankwam bij het slachtoffer schrok hij wel even. “Ik had alleen nog op een pop geoefend, dus om dan iemand te zien liggen die écht hulp nodig heeft is wel even anders.”

Hardop tellen bij borstcompressies

Maar kennis van de reanimatiecursus die Dennis ruim een week eerder had gedaan kwam gelijk naar boven.

“In mijn hoofd ging ik het rijtje af wat ik bij de cursus had geleerd. 1,2,3,4,5. Ik telde hardop terwijl ik borstcompressies gaf. Ik ging net zo lang door totdat ik door een andere burgerhulpverlener werd afgelost.”

Grote indruk gemaakt

Pas later dringt bij Dennis door wat er precies is gebeurd. “Het heeft wel indruk op me gemaakt, maar misschien is dat ook wel omdat het de eerste keer was. Maar ik ben blij dat ik wat heb kunnen doen.”

Tweede reanimatie in een week

Echt tijd om zijn eerste reanimatie te verwerken heeft hij niet. Zes dagen later gaat zijn telefoon opnieuw. ‘Reanimatie’ staat weer in zijn scherm. En weg is hij.

Dennis arriveert bij het slachtoffer als ook de ambulance al komt aanrijden. “Deze keer ging het om een oudere man en heb ik heb de hulpdiensten bij de reanimatie ondersteund.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Reanimatiecursus met vriendin

Al een aantal jaar liep Dennis met het idee rond: ik wil een reanimatiecursus te doen. “Mijn vader is burgerhulpverlener. Zo ben ik er mee in aanraking gekomen.”

Maar een cursus volgen kwam er steeds niet van. Tot twee weken geleden. “Ik ben samen met mijn vriendin gegaan. Ik heb me daarna ook gelijk aangemeld als burgerhulpverlener om zo zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.”

Strijd voor meer kennis over reanimatie

Dat hij in dezelfde week gelijk twee reanimaties zou meemaken kon Dennis nooit vermoeden. Nu spoort hij anderen aan om ook een cursus te volgen.

En hij wil dat er cursussen worden gegeven in het voortgezet onderwijs. Met een petitie vraagt hij hier aandacht voor. “Hoe meer mensen reanimatiekennis hebben hoe meer levens gered worden.”

Nog niet uitgeleerd

Zelf is Dennis nog niet uitgeleerd. “Ik ga in september een EHBO-cursus doen. Want ook bij ‘kleinere’ ongelukken is hulp belangrijk.”

En voor nu hoopt hij dat hij even niet meer opgeroepen wordt. “Het is wel even goed geweest. Maar mócht mijn telefoon gaan, dan ga ik er weer net zo snel op af en weet ik hoe ik moet reanimeren.”

Volg een cursus

Weet jij hoe je moet reanimeren? Of hoe je iemand kan helpen die gewond is? Volg net als Dennis een cursus en leer hoe je mensen in nood moet helpen.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?