Word vrijwilliger Doneer

Weet jij wat te doen bij een hartstilstand? Nederlanders verbeteren hun EHBO-kennis

Geplaatst op 16 oktober 2023

Goed nieuws! Het gaat steeds beter met de EHBO-kennis van Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek. Inmiddels weten 7 op de 10 mensen wat zij moeten doen bij een hartstilstand. Maar er is nog genoeg te winnen.  

Het is vandaag World Restart a Heart Day. Geen betere dag om aandacht te vragen voor EHBO-kennis, waaronder reanimatie. Daarmee gaat het namelijk goed. Zo wist in 2016 slechts 56 procent wat te doen bij een hartstilstand, inmiddels is dit opgelopen tot 70 procent. Dit percentage blijft jaarlijks geleidelijk toenemen.

EHBO’er handelt vaker  

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat het aantal mensen dat weet wat zij moeten doen bij een hartstilstand 7 op de 10 is. Maar iets weten en er ook naar handelen, is niet altijd hetzelfde. Daadwerkelijk beginnen met reanimeren en een AED gebruiken, dat durft namelijk maar ongeveer de helft van de mensen.  

In 2023 heeft 21 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar een EHBO-certificaat. Om aan te geven hoe belangrijk dat is: mensen die een cursus volgden, grijpen in maar liefst 86 procent van de gevallen in. Mensen zonder certificaat doen dit in 37 procent van de gevallen. Gelukkig groeit het aantal mensen dat een cursus volgt en daarmee ook het aantal mensen dat durft in te grijpen.  

Steeds meer cursussen, steeds meer aandacht  

Eline Nijhof is hoofd EHBO bij het Rode Kruis. Zij vertelt: “De groei van het aantal mensen dat een EHBO-cursus wil volgen, kunnen we goed verklaren. Zo neemt de aandacht voor het onderwerpt toe. Het Rode Kruis zette EHBO met succes op de agenda in de Tweede Kamer. We zouden het graag als vast onderdeel zien op middelbare scholen. Dat is helaas nog niet gelukt, maar het zwengelde de discussie wel aan. Ook tragische incidenten, zoals voetballer Christian Eriksen die op het veld in elkaar zakte, hebben grote invloed. Door juist en snel handelen kon zijn leven worden gered. Dat maakt op indringende wijze duidelijk hoe belangrijk EHBO-kennis is.” 

Een andere belangrijke factor voor deze positieve groei van aandacht, is dat het Rode Kruis steeds meer, en ook meer diverse, EHBO-cursussen aanbiedt. De vraag en het aanbod sluiten goed op elkaar aan. Voor vrijwel iedereen is er een cursus, zoals EHBO voor sporters, voor volwassenen of gericht op baby’s en kinderen.

Groei zet door  

Een op de vijf Nederlanders heeft op dit moment dus een geldig EHBO-certificaat. Dat is vier procent hoger dan begin 2022. Eline: “Een mooie groei, maar het liefst zouden we zien dat iedereen in Nederland een EHBO-certificaat heeft. Wat mensen bovendien niet altijd weten, is dat een zorgverzekeraar of werkgever vaak bereid is een cursus (deels) te vergoeden. En dat verhoogt de bereidheid om een EHBO-cursus te doen aanzienlijk. Tijd om daar gebruik van te maken.”

EHBO in de praktijk leren?

Reanimeren kun je leren! In de vier uur durende cursus Reanimatie & AED van het Rode Kruis oefen je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED moet gebruiken wanneer iemand een hartstilstand heeft.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?