Na een busreis door Guatemala schuift Wytske ’s avonds met haar reisgenoten aan in een restaurantje in het dorp waar ze overnachten. Ze eten salades en guacamole en genieten van de lokale gerechten. De pret duurt niet lang. Die nacht krijgt ze last van een voedselvergiftiging.
Wytske is samen met een vriendin op vakantie bij diens dochter die in Guatamala stad woont. Met z’n drieën reizen ze met het lokale openbaar vervoer door het hele land. Op een dag zitten ze in de bus vanuit een provinciestad terug naar de hoofdstad. Onderweg overnachten ze in een klein dorpje. Na een urenlange hobbelige reis in de drukke en overvolle bus ploffen ze ’s avonds opgelucht neer in een klein restaurantje. Het eten smaakt goed.
Die nacht wordt Wytske wakker. Ze is misselijk en al snel moet ze naar de wc en begint ze te braken. Dat gaat de hele nacht door en ook de volgende dag is het niet over. Haar reisgenoten brengen een bezoek aan het dorpje, maar Wytske blijft in de kamer waar alleen een paar bedden staan. “Ik was ontzettend moe en kon net een stukje lopen naar de toilet. Die was buiten, dus elke keer moest ik de kamer uit. Dat was wel vervelend.” De hele dag blijft ze ziek en ook het braken en de diarree gaan niet snel over.
Lokaal paardenmiddel
Wytske vermoedt direct dat het een voedselvergiftiging is. “Ik had die avond onder andere guacamole en salade gegeten. Ik denk dat dat de oorzaak is. Salade wassen ze in water. Er wordt vaak gewaarschuwd om daar mee op te passen. Op dat moment stond ik daar absoluut niet bij stil.”
Na een dag ziek zijn moeten ze eigenlijk terug naar de hoofdstad. “We moesten een vliegtuig halen”, vertelt Wytske. Ze voelt zich echter nog niet goed en met z’n drieën lopen ze naar de lokale apotheek in het dorpje. “De dochter van mijn vriendin sprak gelukkig Spaans, zij kon uitleggen wat er aan de hand was.”Wytske krijgt een roze drankje, een “soort paardenmiddel”, waarna het braken en de diarree wonderwel stopt.
Paar dagen last
Hoewel ze zich nog steeds ziek voelt, kan ze de volgende dag met de lokale bus terug naar de stad. Door het drankje komt er niks meer uit. In de overvolle hobbelige bus, tussen de mensen, tassen en kippen is het de hele dag afzien. “Ik voelde me rampzalig. Het was een kwestie van zitten en niet nadenken.” Wytske is blij als ze ’s avonds terug zijn in de stad. Zin om te eten heeft ze dan nog steeds niet. Pas drie dagen na het eten gaat het weer wat beter.
Alerter op eten en drinken
Na die ervaring is Wytske alerter geworden op het eten en drinken tijdens de vakantie. “Op markten eet ik niet zomaar meer salades en ik drink ook alleen water uit flessen. Verder probeer er vooral op te letten dat het eten goed is gekookt of gebakken. De laatste jaren heb ik het gelukkig nooit meer gehad.”
EHBO-instructeur Louise Schalkoort:
“Een voedselvergiftiging kan heel vervelend zijn, zeker als je in een omgeving bent waar de omstandigheden niet ideaal zijn. Het beste is natuurlijk om het te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door goed je handen te wassen en te letten op de hygiëne. Overkomt het je toch, dan is voldoende rust nemen het belangrijkste dat je kunt doen. Ook moet je zorgen dat je genoeg water of bouillon drinkt om te voorkomen dat je uitdroogt. Bij een flinke voedselvergiftiging kan het lastig zijn om water binnen te houden. Neem in dat geval om de zoveel tijd een klein slokje. Als je op reis gaat is het ook goed om een reisapotheek mee te nemen.”