Word vrijwilliger Doneer

Yes! Meer mensen willen een EHBO-cursus volgen

Geplaatst op 21 juni 2021

Goed nieuws: bijna een op de vijf mensen overweegt om een EHBO-cursus te doen. Dat is meer dan in andere jaren. Als deze mensen daadwerkelijk een eerstehulptraining volgen, weten zij hoe ze kunnen helpen als iemand gewond raakt.

Zo’n 18% van de mensen overweegt een EHBO-cursus te volgen, zo blijkt uit onze jaarlijkse peiling. Dat is 5% meer dan in andere jaren. De toename heeft waarschijnlijk te maken met de reanimatie van de Deense voetballer Eriksen op het EK. Op de avond van de gebeurtenis schoten de aanmeldingen voor EHBO-cursussen omhoog. Meer dan drie keer zoveel mensen als normaal kozen voor een cursus eerste hulp.

Te laag

Toch zou het mooi zijn als nog meer mensen een cursus zouden overwegen. In Nederland krijgen zo’n 300 mensen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis en ruim 40% van de mensen weet niet wat ze op zo’n moment moeten doen. Reanimatie en een AED maken de kans 50% groter dat iemand een hartstilstand overleeft.

Daarnaast kan een cursus zorgen dat je een ander eerder durft te helpen. Je kunt dan als omstander het verschil maken, vertelt Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis: “Bij een noodsituatie zijn omstanders als eerste ter plaatse. Juist handelen na een ongeval kan onnodig letsel voorkomen en in sommige gevallen zelfs levens redden.”

Daarom is het belangrijk dat meer mensen EHBO-kennis opdoen. Nijhof: “Hoe meer mensen kunnen helpen, hoe meer leed we kunnen voorkomen.”

Ook een ander helpen?

Wil jij ook weten wat je moet doen als je buurman in elkaar zakt? Of als je nichtje dreigt te stikken in een nootje? Bekijk nu onze EHBO-cursussen en geef je op!

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?