Tijdens 3FM Serious Request 2017 zamelt heel Nederland geld in om vermiste personen weer met hun familie in contact te brengen. Ouders en kinderen die elkaar door conflict, geweld of natuurramp kwijt zijn, brengen we weer samen. Hoe werkt dat?
Stel: je bent 10 jaar en leeft in Nigeria. Het is al lang onrustig en op een dag vallen gewapende strijders je dorp binnen. In blinde paniek ren je weg, en vanuit de verte zie je je dorp in vlammen opgaan.
Na dagen van onrust en onveiligheid kom je in een vluchtelingenkamp terecht. Je bent veilig, maar je hebt geen idee waar je ouders zijn en of ze überhaupt nog leven. Je meldt je bij het Rode Kruis en zij gaan voor je aan het werk:
Stap 1: Opsporingsverzoek indienen
Je krijgt een gesprek met een tracinghulpverlener van het Rode Kruis. Hij stelt je allerlei vragen om een zo goed mogelijk beeld van je situatie te krijgen: in welk dorp woonde je, waar heb je jouw familie voor het laatst gezien, hebben je ouders een telefoonnummer?
Als het Rode Kruis in het gebied of land waar je familie kwijtgeraakt is, kan zoeken, stelt de hulpverlener een verzoek op en controleert hij of alle gegevens zijn ingevuld. Als alles klopt, gaat het Rode Kruis met je verzoek aan de slag.
Stap 2: De zoektocht kan beginnen
Nu gaat het Rode Kruis op zoek. Dit is wat we kunnen doen:
- Als het veilig genoeg is, gaan mensen van het lokale Rode Kruis lopend, met de fiets of met de auto, met je verzoek in de hand, op zoek naar je ouders.
- In sommige landen zet het Rode Kruis lokale media in om mensen te vinden. Dan komt er een oproep in de krant of worden er posters met informatie opgehangen op plaatselijke locaties, zoals een markt.
- En er zijn digitale mogelijkheden, zoals Trace the Face. Met jouw toestemming kan het Rode Kruis je foto plaatsen op deze website. Bezoekers kunnen kijken of ze iemand zien die ze herkennen. Er is ook een Europese databank, waar jouw naam ingeschreven kan worden als zoeker. Alleen medewerkers van het Rode Kruis kunnen hierin kijken.
Stap 3: Contactherstel
Als het Rode Kruis je ouders vindt, helpen ze je om weer contact te krijgen. Bijvoorbeeld door een telefoon- of Skypegesprek als de verbinding dat toelaat. Of via een satelliettelefoon als er geen gewoon telefoonverkeer mogelijk is.
In sommige vluchtelingenkampen biedt het Rode Kruis ook zogenaamde drie-minuten-telefoontjes aan. Door zo’n kort gesprek kom je te weten hoe het met je ouders gaat en waar ze zijn.
Als je een adres hebt waar je familie verblijft, kun je ook een Rode Kruis-bericht laten opstellen. Dit is post, die gestuurd wordt naar het adres dat jij hebt opgegeven. In jouw geval is dit alleen geen logische optie, omdat je hebt gezien dat je dorp werd verwoest.
Stap 4: Gezinshereniging
In sommige gevallen brengt het Rode Kruis families ook weer fysiek bij elkaar. Vooral bij kinderen is dit heel belangrijk, omdat ze niet alleen kunnen overleven en kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld mensenhandelaars. In Nederland is deze dienst belegd bij Vluchtelingenwerk Nederland. Het Rode Kruis kan hen helpen familie op te sporen.
In landen waar het Rode Kruis gezinshereniging behandelt, bereiden Rode Kruis-medewerkers je eerst voor op de hereniging. Je krijgt eten, drinken, kleren en eventueel schoolspullen of een starterskit met gereedschap of zaden om een nieuw leven op te bouwen. Zo ga je niet alleen waardig terug naar je ouders, maar krijgt je familie ook een steuntje in de rug voor de toekomst.
Ten slotte regelt het Rode Kruis waar dat mogelijk is ook praktische zaken voor de hereniging, zoals vervoer, visa en begeleidende vrijwilligers. En dan krijg je momenten zoals deze: