Word vrijwilliger Doneer

Hulp van een quarantainecoach: zo werkt het

Geplaatst op 25 maart 2021

Vanaf deze week kun je in heel Nederland hulp krijgen van een quarantainecoach. Deze coach geeft je advies en een luisterend oor als je in quarantaine moet. Een test met quarantainecoaches in twee regio’s is succesvol gebleken. Daarom worden de coaches nu in het hele land ingezet. Ook steun nodig tijdens je quarantaine? Hieronder lees je hoe het werkt.

Wat is een quarantainecoach?

Een quarantainecoach is een hulpverlener van het Rode Kruis die je helpt om een quarantaine door te komen. De coach houdt contact met je tijdens je quarantaine en helpt je als je tegen problemen aanloopt.

Waar kan een quarantainecoach me bij helpen?

Een quarantainecoach kan je bij verschillende zaken helpen.

  • De coach beantwoordt je vragen over een quarantaine. Bijvoorbeeld hoelang je binnen moet blijven en wanneer het weer veilig is om contact met anderen te hebben.
  • De coach helpt je bij praktische zaken tijdens je quarantaine. Als het nodig is, kan de coach hulp regelen bij bijvoorbeeld boodschappen of de hond uitlaten.
  • De coach biedt een luisterend oor tijdens je quarantaine en zorgt voor mentale ondersteuning.

Hoe hebben quarantainecoaches anderen geholpen?

Een van de mensen die geholpen werd door een quarantainecoach vertelt: “Het klikte goed met de quarantainecoach. Zij had meteen door dat ik niet alleen fysiek, maar ook mentaal aan het einde van mijn Latijn was. Deze coach heeft mij drie keer per week gebeld en zij heeft mij echt door een heftige periode heen getrokken. Op een gegeven moment ben ik zo ziek geworden dat de coach aandrong op een consult met de huisarts. Ik was erg bang dat ik dood zou gaan. Ik dacht echt dat ik afscheid moest nemen van mijn kinderen. De quarantainecoach kon me natuurlijk niet beter maken, maar ze heeft me wel heel goed door deze zware periode heen gepraat!”

Hoe kan ik zelf hulp krijgen van een quarantainecoach?

Als je in quarantaine moet vanwege een coronabesmetting, dan neemt de GGD contact met je op voor het bron- en contactonderzoek. Tijdens dat gesprek vraagt de GGD ook of je behoefte hebt aan hulp tijdens je quarantaine. De GGD-medewerker kan je dan doorverwijzen naar en quarantainecoach.

Waar kan ik terecht voor hulp of advies?

Heb je op dit moment vragen over in quarantaine gaan of heb je hulp nodig, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen? Of maak je je zorgen en heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070 – 4455 888 (ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur).

Ken je iemand die hulp kan gebruiken, maar die geen Nederlands spreekt? Verwijs die persoon dan door naar onze WhatsApp-Hulplijn. Een vrijwilliger belt dan terug in de eigen taal.

Wil je meer weten over Corona?