Onbegaanbare wegen, puinbrokken en vooral heel veel nood. De situatie in Gaza wordt steeds nijpender. En de hulp komt maar stukje bij beetje in delen van het gebied. Een hele zorgelijke situaties dus. Bovendien bereiken de broodnodige hulpgoederen de mensen in het noordelijke deel van Gaza nog helemaal niet.
Via de grens met Egypte komen mondjesmaat vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook in. In totaal zijn er de afgelopen dertig dagen een kleine zeshonderd vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgegaan, dat is verreweg van genoeg. Ter vergelijking: voor de escalatie van het conflict reden meer dan 450 vrachtwagens per dag Gaza binnen. De vrachtwagens brengen medicijnen, water, voedsel en medische materialen naar mensen die dat nodig hebben. Brandstof, om bijvoorbeeld generatoren voor medisch apparatuur te kunnen laten draaien, komt Gaza nog niet in.
Situatie Noord-Gaza
Helaas bereikt de hulp niet alle gebieden. Zo zijn de mensen in het noorden van Gaza nog helemaal verstoten van hulp. Veel wegen liggen in puin en door de bombardementen is het niet veilig genoeg om de hulpgoederen naar het noorden te brengen. Ook de medisch specialisten die in Gaza zijn om te opereren, blijven vanwege veiligheidsrisico’s aan het werk in het zuiden.
Volgens VN-cijfers zijn er zo’n 300.000 inwoners in het noorden van Gaza. Sommigen zijn te slecht ter been of hebben geen brandstof om naar het zuiden te trekken. Zonder hulp wordt hun situatie met de dag onzekerder. Dit kost uiteindelijk levens.
Al-Quds ziekenhuis
In de Gazastrook runt de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, twee ziekenhuizen waarvan één in het noorden: het Al-Quds ziekenhuis in Gaza Stad. De situatie waarin onze hulpverleners moeten opereren wordt steeds ernstiger. In de afgelopen dagen zijn er regelmatig bombardementen geweest binnen vijftig meter van de ingang van het ziekenhuis. Ramen sneuvelden, glasscherven liggen in de gangen, en er was veel rook. Hulpverleners en mensen die tijdelijk verblijven in het ziekenhuis raakten hierdoor gewond.
Daarnaast is het heel moeilijk voor ambulances om veilig de ingang van het ziekenhuis te bereiken en gewonde mensen binnen te brengen. We blijven benadrukken dat hulpverleners zijn beschermd onder het humanitair oorlogsrecht. Als zij niet veilig hun werk kunnen doen, wordt de humanitaire catastrofe alleen maar groter.
Het Rode Kruis helpt
Mensen in Israël en de bezette gebieden hebben dringend meer hulp nodig. De escalatie van het conflict brengt vele levens van onschuldige burgers in gevaar. Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen zonder partij te kiezen in conflictsituaties.