Extreem vroeg in het orkaanseizoen raasde orkaan Beryl begin juli met enorm geweld over de Caribische Zee. Alles op zijn pad werd met de grond gelijk gemaakt. Niets en niemand is veilig voor het natuurgeweld. De eilanden Grenada en Saint Vincent en de Grenadines zijn verwoest. Ook in Jamaica, Venezuela, Mexico en in de Amerikaanse staat Texas hebben de zware regenval en windstoten veel schade aangericht. Meerdere mensen overleefden de orkaan niet. Onze hulpverleners zijn in de getroffen gebieden aanwezig en bieden noodhulp.
Orkaan Beryl werd uitgeroepen tot de zwaarste categorie, dat is categorie vijf. De zwaarst getroffen landen zijn Saint Vincent en de Grenadines, Grenada en het zuiden van Barbados. In Saint Vincent en de Grenadines raakte maar liefst 90% van de infrastructuur beschadigd, waaronder honderden huizen, scholen en andere gemeenschappelijke gebouwen. Dat zijn de plekken waar mensen naar veiligheid zoeken, maar dat kan nu vaak niet meer. Dit treft duizenden mensen. In Grenada werd de noodtoestand uitgeroepen.
Daarnaast liet Beryl een spoor van verwoesting achter in onder andere Jamaica, Venezuela en Mexico. Ondergelopen straten, omgevallen bomen en verwoeste landbouwgrond zijn het gevolg. In het Amerikaanse Texas zaten miljoenen mensen zonder stroom.
Hulp direct onderweg
Zodra de wind in Grenada en Saint Vincent en de Grenadines afnam, reisden vrijwilligers direct af naar de getroffen gebieden om de schade in kaart te brengen. Zo weten zij waar de hulpgoederen het hardst nodig zijn en voor hoeveel mensen. Ook deelden Rode Kruis-vrijwilligers vlak nadat Beryl voorbijraasde honderd tentzeilen uit, vijfhonderd hygiënekits, honderdvijfentwintig tassen met schoonmaakspullen en honderd kruiwagens, om puin te kunnen ruimen. Mensen kregen dekens, keukengerei en andere spullen die zij nodig hebben om die eerste periode door te komen.
Naast de fysieke schade is de orkaan voor veel mensen ook een mentale klap. Ze zijn alles kwijt, vreesden voor hun leven en zijn misschien zelfs een geliefde verloren. Daarom is er ook oog voor psychosociale hulp.
Zeer zware storm, vroeg in het orkaanseizoen
Tussen juni en november is de kans op een orkaan groter dan de overige maanden op de Noord-Atlantische oceaan. Dit wordt ook wel het orkaanseizoen genoemd. Toch is het zeer uitzonderlijk dat een orkaan van zo’n hoge categorie al zo vroeg in het seizoen ontstaat. Het Koninklijke Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) geeft zelfs aan dat nooit eerder zo vroeg in het seizoen een orkaan van deze kracht voor kwam in het Caribisch gebied.
Het zeewater is uitzonderlijk warm, wat een voedingsbron is voor orkanen. Beryl is dan ook een voorbode voor een extreem orkaanseizoen. Ook wij maken ons klaar voor een heftig seizoen vol natuurgeweld.
Onze hulpverlening voor en na de storm
Een goede voorbereiding op een ramp kan levens redden. Hulpverleners kwamen daarom al vroeg in actie om zich voor te bereiden op het natuurgeweld. Zo deelden ze alvast noodhulpgoederen uit aan de verschillende Rode Kruis-afdelingen op de eilanden, zodat zij snel hulp konden verlenen.
Het gaat vooral om hygiëneproducten. Denk daarbij aan zeep, ontsmettingsmiddel en menstruatieproducten, en daarnaast jerrycans voor brandstof en schoon water. Na de storm helpen vrijwilligers mensen die hard getroffen zijn. Onder andere door het bieden van een veilige slaapplek, drinken en eten. Ook staan hulpverleners klaar voor psychosociale ondersteuning.
Het internationale Rode Kruis heeft een noodoproep gelanceerd om de getroffenen in Grenada, maar ook in Saint Vincent en de Grenadines, Barbados en Jamaica, de komende twaalf maanden te ondersteunen.
Wereldwijde voorbereiding op natuurgeweld
Van overstromingen tot ernstige droogte en van bosbranden tot orkanen: het weer is extreem en klimaatverandering maakt zijn stempel steeds sterker voelbaar. Het Rode Kruis staat overal ter wereld klaar om hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door natuurrampen.