Word vrijwilliger Doneer

Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 148 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,3 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Het Rode Kruis en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Speel mee en steun het Rode Kruis

Deelname aan de Postcode Loterij kost €14,50 per trekking. Hiermee maak je kans op de Postcode Kanjer en honderdduizenden andere prijzen. Tegelijkertijd steun je het Rode Kruis en ruim 150 andere goede doelen, omdat minimaal 40% van de lotprijs bestemd is voor hun werk ten behoeve van mens en natuur. Jouw deelname helpt. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, bedankt!

Jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij

Het Rode Kruis mocht ook in 2022 weer rekenen op de vaste bijdrage van 5,4 miljoen euro. Daarbovenop hebben we in de afgelopen jaren extra schenkingen ontvangen voor een aantal bijzondere projecten:

  • Coronahulp

    De coronapandemie raakt ons allemaal. Daarom is het Rode Kruis begonnen aan de grootste noodhulpactie sinds de Watersnoodramp. We ondersteunen onder andere de zorgsector door niet-medische taken, zoals het bemensen van een callcenter of het verzorgen van ziekenvervoer, over te nemen. Ook delen we voedsel uit en verlenen we onderdak aan mensen die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. De Postcode Loterij heeft in 2020 een eenmalige extra bijdrage van bijna 4,9 miljoen euro gegeven aan onze coronahulp. Daarmee kunnen we nog meer mensen helpen aan voedsel, onderdak en medische ondersteuning.

  • Dimbokro in Balans

    Klimaatverandering heeft een grote invloed op de levens van mensen in Ivoorkust. In de regio Dimbokro is het lokale klimaat een stuk droger en warmer geworden. Gewassen kunnen niet meer goed groeien en leveren minder geld op. Hierdoor is het voor veel gezinnen lastig om rond te komen. Het Rode Kruis kreeg in 2019 een extra bijdrage van bijna 2 miljoen euro voor het project ‘Dimbokro in Balans’. Dankzij deze bijdrage kunnen we 7.000 huishoudens in de regio Dimbokro ondersteunen. Het project richt zich op een nieuwe balans tussen landschap, levensonderhoud en levensstijl. Mensen worden in staat gesteld meer gevarieerd te eten, meer inkomsten te genereren en het landschap te herstellen, wat de biodiversiteit ten goede zal komen. Zo worden inwoners minder kwetsbaar voor klimaatextremen en klimaatverandering.

  • Noodhulp in crisisgebieden

    Wereldwijd blijft het aantal humanitaire crises toenemen. Meer mensen dan ooit zijn op de vlucht. De bevolking van Zuid-Sudan, Sudan, Syrië, Jemen en de Democratische Republiek Congo lijden onder aanhoudende spanningen en conflicten in hun land. Het Rode Kruis heeft, mede dankzij de extra bijdrage van 4,3 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij, de noodhulp in deze gebieden kunnen opschalen. Zo zijn er extra medicijnen, dekens en jerrycans met schoon drinkwater uitgedeeld.