Word vrijwilliger Doneer

Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Sinds de oprichting is al ruim 7,1 miljard euro gegeven aan mens en natuur. Het Nederlandse Rode Kruis mag sinds 1996 rekenen op een prachtige jaarlijkse bijdrage van de loterij. Samen staan we sterk en kunnen we, dankzij deze belangrijke steun, hulp blijven bieden aan mensen in nood. Zowel ver weg als dichtbij.

Speel mee en steun het Rode Kruis

Deelname aan de Postcode Loterij kost €14,25 per trekking. Hiermee maakt u kans op de Postcode Kanjer en honderdduizenden andere prijzen. Tegelijkertijd steunt u het Rode Kruis en ruim 150 andere goede doelen, omdat minimaal 40% van de lotprijs bestemd is voor hun werk ten behoeve van mens en natuur. Uw deelname helpt. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, bedankt!

Jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij

Het Rode Kruis mocht ook in 2021 weer rekenen op de vaste bijdrage van 5,4 miljoen euro. Daarbovenop hebben we in de afgelopen jaren extra schenkingen ontvangen voor een aantal bijzondere projecten:

  • Coronahulp

    De coronapandemie raakt ons allemaal. Daarom is het Rode Kruis begonnen aan de grootste noodhulpactie sinds de Watersnoodramp. We ondersteunen onder andere de zorgsector door niet-medische taken, zoals het bemensen van een callcenter of het verzorgen van ziekenvervoer, over te nemen. Ook delen we voedsel uit en verlenen we onderdak aan mensen die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. De Postcode Loterij heeft in 2020 een eenmalige extra bijdrage van bijna 4,9 miljoen euro gegeven aan onze coronahulp. Daarmee kunnen we nog meer mensen helpen aan voedsel, onderdak en medische ondersteuning.

  • Dimbokro in Balans

    Klimaatverandering heeft een grote invloed op de levens van mensen in Ivoorkust. In de regio Dimbokro is het lokale klimaat een stuk droger en warmer geworden. Gewassen kunnen niet meer goed groeien en leveren minder geld op. Hierdoor is het voor veel gezinnen lastig om rond te komen. Het Rode Kruis kreeg in 2019 een extra bijdrage van bijna 2 miljoen euro voor het project ‘Dimbokro in Balans’. Dankzij deze bijdrage kunnen we 7.000 huishoudens in de regio Dimbokro ondersteunen. Het project richt zich op een nieuwe balans tussen landschap, levensonderhoud en levensstijl. Mensen worden in staat gesteld meer gevarieerd te eten, meer inkomsten te genereren en het landschap te herstellen, wat de biodiversiteit ten goede zal komen. Zo worden inwoners minder kwetsbaar voor klimaatextremen en klimaatverandering.

  • Noodhulp in crisisgebieden

    Wereldwijd blijft het aantal humanitaire crises toenemen. Meer mensen dan ooit zijn op de vlucht. De bevolking van Zuid-Sudan, Sudan, Syrië, Jemen en de Democratische Republiek Congo lijden onder aanhoudende spanningen en conflicten in hun land. Het Rode Kruis heeft, mede dankzij de extra bijdrage van 4,3 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij, de noodhulp in deze gebieden kunnen opschalen. Zo zijn er extra medicijnen, dekens en jerrycans met schoon drinkwater uitgedeeld.