Word vrijwilliger Doneer

Zelfs in tijden van oorlog zijn er regels

Burgeroorlog in Jemen. Bombardementen in Oekraïne. Gifgasaanvallen in Syrië. Je leest er veel over in het nieuws of op internet. Hoewel het gebeurt, is dit geweld niet altijd toegestaan volgens de regels van het humanitair oorlogsrecht.

Wat is humanitair oorlogsrecht eigenlijk?

Het humanitair oorlogsrecht (HOR)  is internationaal recht. Het geldt tijdens gewapende conflicten. Het doel is het beschermen van mensen door het beperken van de schadelijke gevolgen van die conflicten.

 • Spaar mensen die niet (langer) deelnemen aan de strijd, zoals burgers, gewonde soldaten, krijgsgevangenen en medische hulpverleners.
 • Gebruik geen wapens die geen onderscheid maken tussen strijders en burgers, of die onnodig lijden en schade veroorzaken.gaat over oorlogsvoering en bestaat uit diverse regels.

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De voorlichters van het Rode Kruis komen graag langs op jouw hogeschool of universiteit om een gastcollege te geven!

Vraag een gastles aan

Een HOR-voorlichter geeft bij jou in de collegezaal een presentatie over het humanitair oorlogsrecht. Met behulp van filmpjes, verhalen en mooie foto’s wordt het een college om niet snel te vergeten.

Kijk een film

Bekijk samen met jouw studenten de film ‘Eye in the Sky’. Deze film brengt diverse dilemma’s uit het humanitair oorlogsrecht in beeld. Een HOR-voorlichter legt vervolgens de toepassingen van het recht uit.

Organiseer een pubquiz

Is clustermunitie verboden? En wat zijn de rechten van hulpverleners? In deze pubquiz wordt jullie kennis van het humanitair oorlogsrecht op de proef gesteld met pittige vragen. Welk team gaat er vandoor met de winst? Het is leuk om deze quiz in een café te spelen, maar een collegezaal is natuurlijk ook geschikt.

 • Doelgroep

  Interessant voor studenten in de richting: Internationale Betrekkingen – Rechten – Filosofie – Politicologie – Conflictstudies – Development Studies – Disaster Management Studies

 • Doel

  Studenten doen kennis op over de basisregels en het belang van het humanitair oorlogsrecht (HOR). De student leert over het effect van het HOR op individuen in de samenleving.

  Studenten krijgen vaardigheden mee om de actualiteiten objectief te beschouwen en in hun eigen leven conflicten op een menselijke manier op te lossen.

 • Tijdsduur

  Eén tot 2 lesuren

Breng het humanitair oorlogsrecht naar jouw collegezaal