Een zomerse dag, een barbecue in de tuin, en: een klein zoemend beestje dat plotseling toeslaat. Een wespensteek doet pijn en is vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Let wel even extra op of er geen allergische reactie is.
Wat stel je vast bij een wespensteek?
- Plaatselijke zwelling
- Roodheid, jeuk en vaak pijn
- Zie je een angel in de huid? Dan ben je waarschijnlijk gestoken door een bij. Lees wat je moet doen bij een bijensteek.
Wat doe je bij een wespensteek?
- Soms is een wespensteek gevaarlijk. Kom direct in actie in de volgende gevallen:
- Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.
- Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een wespensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen. De adrenaline kan door de kleding worden toegediend als deze niet te dik is.
- In overige gevallen:
- Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.
- Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
- Verwijder bij een steek in een vinger eventuele ringen van die vinger.
- Wordt de plek waar je bent gestoken erg dik? Bel dan de huisarts.
Download de gratis EHBO-app
Van astma-aanval tot zonnesteek: met onze gratis EHBO-app weet je altijd wat je moet doen.