Word vrijwilliger Doneer

Al 1 miljoen boodschappenkaarten uitgedeeld, maar dat is geen reden voor feest

Geplaatst op 08 juli 2024

Wat eten we vanavond? Een stamppotje, spaghetti of even wat afhalen? Voor sommige mensen is het eerder de vraag óf ze wat kunnen eten. Want er zijn 450.000 mensen in Nederland die leven in verborgen voedselnood, en zij moeten elke euro omdraaien om rond te komen.

Om mensen te helpen die te weinig geld hebben om voldoende en gezond eten te kopen, delen we sinds 2020 boodschappenkaarten uit. In eerste instantie om mensen in de nasleep van de coronapandemie een zetje in de rug te geven. Maar het leven is alleen maar duurder geworden, en steeds meer mensen ervaren voedselnood.

Dat zien we ook terug in de vraag naar de boodschappenkaarten: wekelijks delen we duizenden boodschappenkaarten ter waarde van € 21,50 uit.

Voedselnood niet afgenomen

Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis vertelt hierover: “De afgelopen jaren hebben we duizenden huishoudens geholpen met meer dan één miljoen boodschappenkaarten. Helaas zien we dat de voedselnood niet is afgenomen. Integendeel, er staan nog steeds mensen op wachtlijsten voor tijdelijke ondersteuning.”  

Tussen wal en schip

Ook Shazia Ishaq (37) merkt dit. Shazia is oprichtster van stichting MOI. Stichting MOI helpt honderden gezinnen met taalonderwijs en inburgering, en biedt een luisterend oor. Namens het Rode Kruis deelt Shazia via haar stichting boodschappenkaarten uit.

“Het is schrijnend om te zien dat zoveel mensen tussen wal en schip vallen. Ouders hebben soms meerdere banen om ‘s avonds eten op tafel te krijgen. Dat levert enorme stress op. Deze gezinnen verdienen nét te veel om in aanmerking te komen voor de voedselbank, maar houden te weinig over om voldoende boodschappen in huis te halen”, licht Shazia toe.

Weer normaal kunnen slapen

Gelukkig is de boodschappenkaart voor veel mensen een lichtpuntje. Zo vertelt Shazia dat een van de mannen die bij haar een boodschappenkaart haalt, weer op een normaal tijdstip kan slapen en zijn kind zelf naar bed kan brengen. “Deze vader had twee banen om rond te kunnen komen. Dankzij de boodschappenkaart hoeft hij geen dubbele diensten meer in de avonden te draaien, waardoor hij tijd heeft voor zijn gezin en zo minder mentale druk ervaart.”

Hulp via scholen

Ook via scholen bieden we de boodschappenkaart aan. Hiermee hebben we sinds 2023 al meer dan 35.000 kinderen op ruim 600 scholen in Nederland geholpen. Maar nu dreigt dit programma eind van het jaar te moeten stoppen. De overheid moet een structurele oplossing vinden, want iedereen in Nederland heeft recht op voldoende en gevarieerd voedsel. 

Boodschappenmaatje

Sinds vorig jaar roepen we betrokkenen op om één of meerdere maaltijden te schenken aan mensen in voedselnood. Hiermee steun je mensen in voedselnood voor zes maanden in de vorm van een boodschappenkaart. Zo geef je als boodschappenmaatje financiële steun aan bijvoorbeeld jonge gezinnen met meerdere kinderen, alleenstaande ouders, maar ook eenzame ouderen. Boodschappenmaatje zijn kan al vanaf € 3 per maand, wat gelijk staat aan één maaltijd volgens het Nibud.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?

Cashhulpverlening in Kameroen - Rode Kruis

Waarom geldhulpverlening zo goed werkt

18 november 2024

Hoe help je mensen sneller en efficiënter in een crisis? Het antwoord: geldhulpverlening. 'Cashhulp' is al zeker vijftien jaar een succes in het buitenland. Het wordt steeds populairder en vaker ingezet na een grote ramp, en sinds een tijdje ook in Nederland.

Lees meer