Word vrijwilliger Doneer

Schoolmaaltijden in gevaar: wat betekent dit voor leerlingen? 

Geplaatst op 03 juni 2024

De overheid wil stoppen met de financiële steun voor het Programma Schoolmaaltijden. Als dat gebeurt heeft dat cruciale gevolgen voor zeker 350.000 leerlingen. Zij lopen de kans dan opnieuw met honger in de klas komen te zitten. Om dat te voorkomen pleiten wij namens zeker 2.100 scholen voor structurele steun. “Het hoort niet dat wij in zo’n mooi land wonen en er dan kinderen op school zitten met honger”, zegt schooldirecteur Audrey Rajcomar. 

In het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord is door de overheid geen geld vrijgemaakt om het schoolmaaltijdenprogramma na dit jaar door te laten lopen. En dat terwijl armoede onder families met kinderen alleen maar toeneemt. Scholen die deel uitmaken van het programma vrezen daarom dat hun leerlingen weer met honger, zonder energie en ongeconcentreerd in de klas komen te zitten. 

Programma tegen honger in de klas 

Samen met het Jeugdeducatiefonds voert het Rode Kruis, in opdracht van de overheid, het Programma Schoolmaaltijden uit. Met dit programma verzorgen wij gratis eten voor leerlingen op basisscholen en middelbare scholen, omdat er, schrijnend genoeg, nog veel kinderen zijn die met een knorrende maag de dag moeten doorkomen.  

Op dit moment doen zo’n 2.100 scholen mee aan het programma, waardoor zeker 350.000 kinderen en hun gezinnen door het hele land geholpen worden. Namens deze deelnemende scholen dringen wij er samen met het Jeugdeducatiefonds er bij de overheid gezamenlijk op aan, om de financiering voor het programma structureel te maken, of op zijn minst met een jaar te verlengen. Ook de Voedselbanken Nederland en het Voedingscentrum ondersteunen deze oproep.   

Ontbijt is cruciaal 

Een van de scholen die deelneemt aan het programma is de Oranje Nassauschool in Amsterdam. Audrey Rajcomar, directeur van de school, maakt zich grote zorgen over het stoppen van de subsidies: “De 266 kinderen op deze school hebben dit ontbijt zo hard nodig. Wij zien dat er progressie is in hun leren. Het hoort niet dat wij in zo’n mooi land wonen en er dan kinderen op school zitten met honger”, vertelt hij. “Namens alle leerlingen roep ik de politiek daarom op om de schoolmaaltijden voort te zetten.”  

Grote gevolgen   

Niet alleen scholen, maar ook ouders zijn erg tevreden over het programma en zien het liever niet verdwijnen: “Het is fijn om te weten dat je beter voor je kinderen kunt zorgen en dat ze de vitamientjes krijgen die ze verdienen. Nu kan ik eindelijk weer verse groenten en fruit kopen. Toen ik die boodschappenkaart niet had kocht ik dat nooit. Dat vond ik te duur”, vertellen twee ouders.  

Als het programma wordt stopgezet vrezen scholen dat hun leerlingen straks weer met honger in de klas zitten, zo blijkt uit een enquête onder de deelnemende scholen. Ouders kunnen dan minder goed rondkomen en mogelijk bezuinigen op voedsel, waardoor de concentratie van leerlingen weer afneemt. 

“Een goed ontbijt is goed voor iedereen”, vindt Ralph Kolmschate, teamleider bij scholengemeenschap Het Erasmus Praktijkonderwijs in Almelo. “Het is voor velen een gezellig en ontspannen moment van de dag. Samen eten zorgt er ook voor dat mensen zich mentaal beter voelen”, legt hij uit. “Bij ons kijkt iedereen enthousiast naar het Programma Schoolmaaltijden. Als we dat verliezen, dan is dat heel zorgelijk.” 

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?

Cashhulpverlening in Kameroen - Rode Kruis

Waarom geldhulpverlening zo goed werkt

18 november 2024

Hoe help je mensen sneller en efficiënter in een crisis? Het antwoord: geldhulpverlening. 'Cashhulp' is al zeker vijftien jaar een succes in het buitenland. Het wordt steeds populairder en vaker ingezet na een grote ramp, en sinds een tijdje ook in Nederland.

Lees meer