Word vrijwilliger Doneer

Voedselhulp in Nederland: toenemend aantal mensen in nood en meer steun nodig 

Geplaatst op 27 december 2023

Torenhoge energieprijzen en boodschappen die steeds duurder worden. Steeds meer mensen in Nederland hebben niet of amper genoeg geld om eten te kopen. Het afgelopen jaar is onze voedselhulp in Nederland dan ook opnieuw toegenomen. De bijna 255.000 boodschappenkaarten die in 2023 zijn uitgedeeld, dienden als reddingsboei voor gezinnen, alleenstaanden en ouderen die worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen en hun boodschappen te betalen.  

Het is momenteel de tijd van gezellig met elkaar lang tafelen en veel eten. Maar helaas is dat voor steeds meer mensen eerder een droom dan de werkelijkheid. Ook in Nederland zijn er duizenden mensen die niet weten hoe ze de volgende maaltijd op tafel moeten zetten en net tussen wal en schip vallen. Bijvoorbeeld doordat ze niet in aanmerking komen voor reguliere hulp omdat ze nét een paar euro te veel verdienen, of omdat ze niet de juiste papieren hebben. Aan hen delen we boodschappenkaarten uit. De waarde van zo’n boodschappenkaart is €17,50. Daar kan iemand gemiddeld zeven warme maaltijden van koken. 

In 2022 werden nog ruim 215.000 boodschappenkaarten uitgedeeld, maar dit aantal steeg het afgelopen jaar met 18 procent, naar 253.983 kaarten. Deze stijging komt voort uit een toenemend aantal mensen dat hulp zoekt, en doordat we met meer organisaties zijn gaan samenwerken om mensen in voedselnood te bereiken.  

Tijdelijke ondersteuning  

De stijging van het aantal mensen die de boodschappenkaart ontving laat niet alleen zien dat de noodzaak groter wordt, maar benadrukt ook hoe belangrijk het is dat we met verschillende partners de handen ineenslaan. Samen kunnen we nog beter mensen in onzichtbare voedselnood vinden en ondersteunen. Door het taboe dat nog altijd speelt rondom voedselnood, werken we veel samen met wijkcentra en andere lokale organisaties. Ons voedselhulpprogramma biedt tijdelijke ondersteuning: na zes maanden worden mensen doorverwezen naar formele hulpverlening, zoals de Voedselbank of initiatieven van de gemeente.   

Harm Goossens, algemeen directeur van het Rode Kruis ziet ook de structurele noden steeds meer toenemen: “De vraag om voedselhulp is groot en het is belangrijk dat de overheid de oorzaken erkent. Het Rode Kruis ondersteunt mensen tijdelijk met een boodschappenkaart, die te gebruiken is in veel supermarkten. Wij zijn er voor tijdelijke noodhulp, maar onze voedselhulp blijkt structureler nodig, terwijl dit eigenlijk niet onze taak is.” 

Samenwerken met lokale partners 

De samenwerking en steun van partners is essentieel voor de hulpverlening. In 2023 sloten 25 nieuwe organisaties zich aan, waardoor het totale aantal samenwerkingspartners op 90 staat. Vooral in grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, is het aantal samenwerkingen hoog. Deze partners zijn een onmisbare schakel tussen het Rode Kruis en de mensen die hulp nodig hebben. Zij zijn namelijk de ogen, oren, en het vertrouwde gezicht waar mensen in nood aankloppen. Graag zouden we dan ook met meer partners samenwerken om mensen van tijdelijke hulp te voorzien. Helaas zijn er nog steeds organisaties die hulpvragers moeten afwijzen door het tekort aan boodschappenkaarten.  

“Om het aantal samenwerkingspartners uit te breiden en meer mensen te bereiken, is geld nodig. We willen komend jaar zoveel mogelijk mensen in voedselnood blijven helpen met een boodschappenkaart. Het liefst met een kaart die in alle levensmiddelenwinkels te gebruiken is, zodat iedereen boodschappen kan doen waar zij dat willen”, vult Harm Goossens aan.

Zo kan jij helpen 

Wil je zelf direct helpen? We bieden de mogelijkheid om één of meerdere maaltijden te doneren aan mensen in voedselnood, in de vorm van een boodschappenkaart. Als boodschappenmaatje geef je financiële steun aan bijvoorbeeld een alleenstaande moeder, een gezin met meerdere kinderen of ouderen die niet genoeg geld overhouden voor een maaltijd. Al vanaf €3,00 per maand kan je boodschappenmaatje worden en een verschil maken. 

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?