Word vrijwilliger Doneer

Hoe werkt een boodschappenkaart? En andere vragen over onze voedselhulp

Geplaatst op 29 mei 2025

Al vijf jaar lang helpt het Rode Kruis mensen in voedselnood met boodschappenkaarten. In totaal zijn er al meer dan 1 miljoen boodschappenkaarten uitgedeeld. Toch leven er in Nederland nog altijd 450.000 mensen in voedselnood en kunnen zij (nog) nergens terecht voor structurele hulp. Benieuwd hoe onze voedselhulp werkt? We geven antwoord op 6 vragen. 

1. Wanneer komt iemand in aanmerking voor hulp van het Rode Kruis? 

De hulp van het Rode Kruis is bedoeld voor mensen die niet genoeg geld hebben om hun dagelijkse boodschappen te betalen en dus soms gedwongen met een lege maag naar bed gaan. Zij kunnen (nog) niet terecht bij andere instanties voor hulp zoals de voedselbank. Dit komt bijvoorbeeld doordat iemand op papier nét te veel verdient en daardoor financieel in de problemen komt. Dit overkwam ook Amparo en haar gezin.

2. Hoe werkt de boodschappenkaart van het Rode Kruis precies? 

Om zoveel mogelijk mensen te helpen, werkt het Rode Kruis samen met lokale organisaties, zoals buurtinitiatieven en stichtingen. Deze organisaties zitten diepgeworteld in de wijken en weten waar de noden het hoogst zijn. Iemand die via het Rode Kruis en de lokale organisaties hulp krijgt, ontvangt een boodschappenkaart. Hier wordt regelmatig een bedrag op gestort dat bedoeld is om uit te geven aan eten en drinken voor het gezin. De kaart kan worden gebruikt in verschillende (super)markten en winkels om boodschappen te doen.  

3. Waarom kiest het Rode Kruis voor het uitdelen van boodschappenkaarten, in plaats van voedselpakketten? 

De belangrijkste reden dat we mensen boodschappenkaarten geven in plaats van voedselpakketten, is dat mensen zo hun gevoel van waardigheid behouden. Je weet namelijk zelf het beste wat je nodig hebt. Voor een alleenstaande moeder is dit vaak anders zijn dan voor een ouder iemand. 

4. Wat maakt deze hulp anders dan hulp via de voedselbank? 

Gelukkig zijn er verschillende instanties en organisaties waar mensen terecht kunnen voor hulp, zoals de voedselbank. Toch is er een hele grote groep mensen in Nederland (450.000 mensen) die de weg daar naartoe (nog) niet vindt, of die niet in aanmerking komt voor ‘reguliere hulp’. Dat komt bijvoorbeeld omdat deze mensen dak- of thuisloos zijn, of omdat zij niet weten hoe zij zich kunnen aanmelden.  

5. Hoe lang wordt iemand in voedselnood geholpen door het Rode Kruis? 

Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie en dat betekent dat wij alleen tijdelijke hulp bieden, dus ook voedselhulp. Via onze lokale organisaties, zoals buurtinitiatieven bieden we maximaal zes maanden voedselhulp. In deze periode willen we we mensen helpen naar een stabielere situatie.  

6. Hoe kan ik mensen in voedselnood helpen? 

Mensen in voedselnood kunnen niet wachten op structurele oplossingen vanuit de politiek, zij hebben nu hulp nodig. Daarom bieden wij de mogelijkheid om mensen in voedselnood te steunen door boodschappenmaatje te worden. Op deze manier help je mensen in voedselnood met één of meerdere maaltijden. Bijvoorbeeld een alleenstaande moeder of gezin met meerdere kinderen die niet genoeg geld overhoudt voor een maaltijd.  

Wil je meer weten?