Het begon met voedselpakketten tijdens de zware coronaperiode en werd kort daarna vervangen door boodschappenkaarten. Onze voedselhulp bestaat nu vijf jaar en dit afbouwen lijkt op dit moment onmogelijk. Sterker nog: steeds meer mensen kloppen bij het Rode Kruis aan, zo ook Alicia*: “Ik wil alles doen voor mijn kinderen, maar het is bijna onmogelijk om ze genoeg eten te kunnen geven”.
Op dit moment leven er in Nederland 450.000 mensen in voedselnood die (nog) geen hulp kunnen ontvangen. Daarom biedt het Rode Kruis boodschappenkaarten waarmee mensen in nood toch dat stuk fruit of groente kunnen kopen voor zichzelf en hun gezin.
Harm Goossens is directeur van het Rode Kruis en ziet dat de armoede zich in Nederland lijkt te verdiepen: “De voortdurende inflatiestijging treft vooral mensen met lagere inkomens hard, samen met de stijgende vaste lasten, zoals energiekosten.” Het Rode Kruis ziet tegelijkertijd dat mensen zich niet aanmelden voor toeslagen of hulp van de gemeente, omdat zij dit ervaren als ontoegankelijk, ingewikkeld of omdat zij de overheid wantrouwen.
Iedere dag leven met stress
Een van de mensen die de boodschappenkaart ontvangt is Alicia. Als moeder ervaart ze veel stress, doordat ze niet weet of ze het einde van de maand haalt met haar budget. “Aan het begin van de maand moet ik alle rekeningen betalen: school voor de kinderen, huur, noem maar op. Het is elke maand opnieuw hopen of ik genoeg geld overhoud om eten te kopen. Het geeft zoveel stress om elke keer opnieuw mensen om hulp te moeten vragen.”
Angst voor de toekomst
Afgelopen jaar namen meer dan 5.000 mensen contact op met de helpdesk van het Rode Kruis voor voedselhulp. “Mensen hebben vaak hartverscheurende verhalen”, legt Harm uit. Hij gaat door: “Zo belde een vrouw recentelijk huilend op en gaf aan dat ze zelfmoord wilde plegen. Ze zag geen andere uitweg. Ze moest een tijd wachten op een uitkering, waardoor ze al drie dagen niet had gegeten.”
We zien dat de situatie voor mensen die leven in voedselnood niet verbetert en maken ons dan ook grote zorgen over de toekomst. De medemenselijkheid lijkt voor bepaalde groepen in Nederland te verdwijnen. Mensen met schulden of zonder verblijfspapieren worden van het kastje naar de muur gestuurd. Toch lukt het het Rode Kruis niet om iedereen te bereiken legt Harm uit: “We willen wel twee keer zoveel mensen helpen, maar daar hebben we het geld niet voor”.
1 miljoen boodschappenkaarten dankzij voedselhulp
Jaarlijks deelt het Rode Kruis, samen met lokale partners als wijkcentra, meer dan 211.000 boodschappenkaarten uit. Op deze kaarten staat een waarde van 21,50 euro per week. Op dit moment zijn er meer dan 1 miljoen boodschappenkaarten uitgedeeld. Daarnaast ontvangen zeker 30.000 ouders via scholen om de week een kaart voor hun kind, waarmee ze een lunch of extra maaltijd kunnen kopen. Dit gebeurt via het programma Schoolmaaltijden.
Doneren voor voedselhulp
Mensen in voedselnood kunnen niet wachten op structurele oplossingen vanuit de politiek, zij hebben nu hulp nodig. Het Rode Kruis biedt daarom de mogelijkheid om mensen in voedselnood te steunen door boodschappenmaatje te worden. Zo help je mensen in voedselnood met één of meerdere maaltijden, bijvoorbeeld een alleenstaande moeder of gezin met meerdere kinderen die niet genoeg geld overhouden voor een maaltijd.
* Alicia is een fictieve naam omdat deze persoon anoniem wil blijven. De naam is bij de redactie bekend.