Word vrijwilliger Doneer

Blaren – beter voorkomen dan genezen

Laatste update: 8 mei 2023

Misschien ben je aan het trainen voor de 4Daagse, misschien maak je dagelijks lange wandelingen met je hond. De lol gaat er snel af als je blaren op je voeten krijgt. Heb je daar ervaring mee? Dan hebben we acht handige tips voor je om de kans op blaren te verkleinen. Veel plezier met wandelen!

 1. Draag goed zittende schoenen die ook ruimte aan je voeten bieden als ze warm en opgezwollen zijn, maar waarin je voeten niet schuiven. Ruimte bij de tenen en goede aansluiting bij de hiel zijn van belang. Ga je nieuwe schoenen kopen? Doe dat nadat je al flink wat gewandeld hebt zodat je voeten wat wam en opgezet zijn zodat je zeker weet dat ze genoeg ruimte geven aan jouw voeten bij een lange wandeling.
 2. Loop je schoenen goed in. Onervaren voeten krijgen sneller blaren dan voeten die aan wandelen met deze schoenen gewend zijn.
 3. Breng je voeten in goede conditie door ze vanaf een maand van tevoren dagelijks in te smeren met een zalf die de huid versterkt en verzorgt. Een goedkope manier is kampferspiritus, verkrijgbaar bij de drogist.
 4. Gebruik geen zeep om je voeten te wassen; hiervan wordt de huid weker.
 5. Zorg voor goede sokken: ze mogen niet te groot zijn en niet te klein, naadloos zijn en hiel- en teenbescherming bieden. Ook moeten ze het vocht van de voet goed af kunnen voeren.
 6. Loop je een lange afstand? Vervang je sokken dan minimaal halverwege de dag door schone exemplaren. Een vochtige huid vergroot namelijk de kans op blaarvorming dus het is goed ze zo droog mogelijk te houden. Regenbui tijdens het wandelen? Trek dan ook daarna droge sokken aan!
 7. Strooi voordat je gaat lopen (en tijdens het wandelen ook een paar keer) een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op zodat je minder last hebt van zweetvoeten.
 8. Heb je al vaker blaren gehad op of tussen je tenen? Weef hier dan vette watten of wandelwol tussendoor zodat ze niet tegen elkaar aan wrijven.

  Toch blaren gekregen?

  Hier staat wat je moet doen.

  Meest recente berichten