Word vrijwilliger Doneer

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

Geplaatst op 15 juli 2024

De Nijmeegse 4Daagse, een lange strandwandeling of het Pieterpad: we wandelen wat af in Nederland. Maar, de lol gaat er snel vanaf wanneer je een blaar op je voet krijgt. En je kent het gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben we vijf handige tips om de kans op blaren te verkleinen. 

1. Verzorg je voeten goed

Een lange wandeltocht op de planning? Breng je voeten dan in goede conditie door ze vanaf een maand van tevoren dagelijks in te smeren met een zalf die de huid versterkt en verzorgt. Een goedkope optie is kampferspiritus, verkrijgbaar bij de drogist. Was je voeten met water en droog ze daarna goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen. Gebruik geen zeep, want dat maakt je huid zachter en kwetsbaarder, waardoor je sneller blaren krijgt. Vermijd ook een voetenbad, want dit maakt je huid week.  

2. Draag goede schoenen

Niet verassend, wel belangrijk: draag goed zittende schoenen. In schoenen met de juiste pasvorm kunnen je voeten niet schuiven, maar is er wel voldoende ruimte voor je voeten om op te zwellen. Ruimte bij de tenen en goede aansluiting bij de hiel zijn van belang. Ga je nieuwe schoenen kopen? Doe dat na een flinke wandeling. Op die manier zijn je voeten warm en wat opgezet, en kun je voelen of schoenen goed zitten. Loop die nieuwe schoenen ook goed in. Onervaren voeten krijgen sneller blaren dan voeten die aan wandelen met deze schoenen gewend zijn. 

3. Trek goede, droge sokken aan

Zorg voor goede, droge sokken. Goede sokken zijn niet te groot of te klein, zijn naadloos en bieden hiel- en teenbescherming. Loop je een lange afstand? Vervang je sokken dan minimaal halverwege de dag door schone exemplaren. Een vochtige huid vergroot namelijk de kans op blaarvorming dus het is goed ze zo droog mogelijk te houden. Een regenbui tijdens het wandelen? Trek ook daarna droge sokken aan! 

4. Voorkom zweetvoeten met talkpoeder

Strooi voordat je gaat lopen een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op, zodat je minder last hebt van zweetvoeten. Tijdens het wandelen kun je dit een paar keer herhalen. 

5. Gebruik vette watten

Heb je vaker blaren op of tussen je tenen? Stop dan vette watten of wandelwol tussen je tenen, zodat ze niet tegen elkaar schuren. Vette watten zijn zachte, vochtige watten die irritatie verminderen. Wandelwol is een speciaal soort wol dat wrijving voorkomt en de huid beschermt.

Toch een blaar? 

Heb je toch een blaar gekregen tijdens de wandeling? Bij een evenement als de Nijmeegse 4Daagse kun je langs bij een van de verzorgingsposten van het Rode Kruis. Dan helpen onze vrijwilligers je hopelijk snel weer op de been! Is er tijdens jouw wandeling geen verzorgingspost in de buurt? In de video hieronder zie je wat je kunt doen.   

Met EHBO ben je voorbereid 

Een vervelende blaar, een zonnesteek of een tekenbeet: tijdens het wandelen kan je tegen allerlei vervelende ongemakken aanlopen. Weet jij dan wat je moet doen? Download de gratis Rode Kruis EHBO-app voor handige tips en wees voorbereid. Zo ga jij zorgeloos op pad!

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?