Word vrijwilliger Doneer

Bootramp op Middellandse Zee: “We moeten oppassen dat we niet aan deze verdrietige berichten gaan wennen”

Geplaatst op 15 juni 2023

Voor de kust van het Griekse eiland Peloponnesos heeft zich een ramp voltrokken. Een overvolle boot met daarop ruim 700 migranten is omgeslagen. Tientallen mensen zijn hierdoor om het leven gekomen en nog honderden mensen worden vermist. Het Rode Kruis biedt hulp aan de mensen die zijn gered.

Op de boot waren geen zwemvesten aanwezig en de boot was veel te zwaar beladen. De meeste mensen op de boot zaten onder het dek, waaronder kinderen, die geen kant op konden toen de boot begon te zinken. Hoewel er al veel mensen zijn gered, worden er ook nog honderden vermist. Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans dat deze mensen levend worden gevonden.

Hulpverleners ter plekke

Vanaf het eerste moment zijn Rode Kruis-hulpverleners ter plekke om de geredde mensen te helpen. Ze verlenen eerste hulp en delen eten uit en andere noodzakelijke hulpgoederen. Dimitris is een van de hulpverleners. “De mensen die bij ons komen, zijn uitgeput. Ze hebben al dagen op zee gezeten voordat de boot begon te zinken. Veel mensen hebben ook zeewater in hun longen en sommigen zijn naar de Intensive Care gebracht.”

In shock

“Ook zijn veel mensen in shock en in de war”, gaat Dimitris verder. “Ze weten niet wat er met hun vrienden, familie of kinderen is gebeurd die met hen op de boot zaten.” Behalve praktische hulp, bieden Rode Kruis-hulpverleners ook psychosociale hulp aan de geredde mensen.

Hoewel Dimitris al veel reddingsacties heeft meegemaakt, maakt deze grote indruk. “Als vrijwilliger bij het Rode Kruis en als strandwacht heb ik al veel mensen gered. Maar elke persoon is uniek en elke situatie is uniek. Dat het om zo veel mensen gaat, maakt me heel erg verdrietig.”

Gevaarlijkste route ter wereld

De oversteek over de Middellandse Zee is de meest gevaarlijke migratieroute ter wereld. Sinds 2014 zijn al ruim 25 duizend mensen vermist geraakt of overleden op de Middellandse Zee. Rode Kruis migratie-expert Ralph Severijns: “Het is heel verdrietig, maar helaas zien we vaak van deze verdrietige berichten. Zo vaak zelfs dat we moeten oppassen dat we er niet aan gaan wennen. Elk persoon die overlijdt tijdens de tocht naar veiligheid is er een te veel. Mensen op de vlucht voelen zich gedwongen om enorme risico’s te nemen om toegang te krijgen tot een veilige plek, en bescherming. Hulp komt vaak te laat. Het Rode Kruis pleit daarom voor veilige routes voor mensen die op zoek zijn naar bescherming.”

Het Rode Kruis staat klaar

Wereldwijd heeft het Rode Kruis zogenaamde Humaitarian Service Points op migratieroutes. Bij deze hulpposten kunnen migranten eerste hulp, eten en, drinken krijgen om weer op krachten te komen voordat ze de lange weg naar veiligheid vervolgen. Ook de afdeling Restoring Family Links staat klaar voor hen die zich zorgen maken over het lot en welzijn van familieleden op de vlucht. Mensen die vragen hebben over familieleden die mogelijk betrokken waren bij deze bootramp, kunnen contact leggen met Restoring Family Links van het Nederlandse Rode Kruis via het contactformulier om de mogelijkheden te bespreken.

Meest recente berichten

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer
Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer