Word vrijwilliger Doneer

Collecteweek: ‘Mensen hebben er een te korte arm voor!’

Geplaatst op 19 juni 2020

Dit jaar geen collectebus van het Rode Kruis langs de deuren in Nederland. De coronacrisis maakt het onmogelijk om huis-aan-huis te collecteren. De collecteweek gaat wel door, maar dan digitaal. Dat weerhoudt de jonge collectanten Klaartje (8 jaar) en haar broertje Eise (5 jaar), er niet van om in actie te komen. 

Klaartje (8) en Eise (5) met hun eigengemaakte flyer

Vorig jaar gingen nog meer dan 16.000 collectanten op pad, waaronder ook Klaartje (8 jaar) en haar broertje Eise (5 jaar). Zij gingen samen met hun moeder langs de deuren en vonden het superleuk om te doen. Vooral als ze van de mensen zelf het geld in de bus mochten doen.

Toen hun opa laatst een appje stuurde naar hun moeder met de vraag een bijdrage te doen voor een ander goed doel, ging er bij Klaartje een belletje rinkelen. ‘Dat zou wel eens kunnen betekenen dat ik óók niet voor het Rode Kruis bij de mensen langs zou kunnen!’ Zo vertelt Klaartje: ”Iedereen zit steeds aan het geld, en dat is vies, en het is te dichtbij, de mensen hebben er een te korte arm voor om het in de bus te doen, net als ik.”

Eigen gemaakte flyer

Maar Klaartje heeft plannen genoeg. Samen met haar broertje heeft ze een flyer gemaakt: een mooie tekening met daarop vijf keer het woord ‘HELP’ en het woord ‘ALSJEBLIEFT’. En natuurlijk het logo van het Rode Kruis én een qr-code waarop mensen direct kunnen doneren. Ze delen de flyers uit op school en hangen ze overal op in de straat. Ook de buren worden niet vergeten die vorig jaar wat extra’s in de collectebus hebben gedaan en daarmee de titel de ‘liefste buren van de hele wereld’ verdienden, aldus Klaartje.

Waarom ze dit doen? Klaartje en Eise vinden het geweldig dat het Rode Kruis zo veel dingen doet voor mensen die hulp nodig hebben. Vooral nu in de coronatijd. Ze hopen dat hun tekening bij zal dragen aan veel donaties voor het Rode Kruis.

Klaartje en Eise hebben een digitale collectebus aangemaakt voor de Rode Kruis-afdeling Zaanstreek-Waterland.

Wil jij ook digitaal collecteren of meer informatie over de collecteweek?

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?