Word vrijwilliger Doneer

Cor werd gereanimeerd: “Liever een gebroken rib dan een kapot hart”

Geplaatst op 26 mei 2021

Wat is er precies gebeurd? Dat is een vraag waar Cor Ruiten (72) uit Den Helder eigenlijk geen antwoord op kan geven. Hij kan zich tot twee dagen voor zijn hartstilstand niets meer herinneren. Wel weet hij dat hij zijn leven te danken heeft aan omstanders. “Je bent zo dankbaar dat er mensen zijn die gewoon gaan helpen als het mis is.”

Het is een zachte dag, die 15 december dat Cor besluit zijn kerstkaarten te bezorgen. Hij doet dat altijd graag zelf. Even lekker met de fiets door Den Helder bij familie en vrienden persoonlijk een kaartje in de bus doen. Maar dan gaat het mis. “Waarschijnlijk ben ik van mijn fiets gevallen. Later hoorde ik dat ik op de grond op mijn buik lag. Een vrouw op straat heeft het allemaal zien gebeuren en belde bij een willekeurig huis aan. De dame die open deed, belde meteen 112 en startte zelf met reanimatie.”

Niets gemerkt

Een hartstilstand kondigt zich niet altijd aan. Cor merkte vooraf dan ook niets. “Ik voelde me niet beroerd en had het niet benauwd ofzo. Ik was gewoon ineens weg.” Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving, zeker wanneer hier snel mee wordt gestart. Door meteen te reanimeren in afwachting op de hulpdiensten, heeft de vrouw het leven van Cor gered. “Mijn dochter, kinderen en kleinkinderen hebben haar later nog gebeld om haar te bedanken. De reanimatie is later overgenomen door de politie en marechaussee die in de buurt waren. Ze hebben een grote vlaai op het bureau gekregen.”

Cor kan inmiddels gelukkig weer wandelen, fietsen en autorijden. 

Gebroken rib

Hoeveel kracht er komt kijken bij reanimatie, blijkt wel uit de gebroken ribben die Cor eraan overhield. “Dat was natuurlijk wel pijnlijk, maar liever een gebroken rib dan een hart dat er voorgoed mee stopt.” Zou iedereen moeten kunnen reanimeren? Wat Cor betreft wel. “Laatst hoorde ik van een man hier in Den Helder die gereanimeerd was door een middelbare scholier. Hij was ingestort vlak bij de school. Dat is toch mooi, dat ook jonge mensen leren hoe het moet en daarmee een leven redden.”

Inmiddels gaat het goed met de grootvader van zeven kleinkinderen. Zijn energie is wat minder, maar hij kan wel weer wandelen, fietsen en autorijden. Volgende kerst is hij van plan om weer zelf zijn kaarten rond te brengen. Met dit jaar één kaartje extra: bij het huis van de aardige dame die zonder twijfelen zijn leven heeft gered.

Doe mee met de Somertijd Reanimatiedag!

Wil jij ook de basis van reanimeren leren? Geef je dan nu op om deel te nemen aan de Somertijd Reanimatiedag! Op 5 juni vragen Radio 10-dj Rob van Someren en het Rode Kruis samen aandacht voor reanimeren. Zes gezinnen krijgen die dag een gratis reanimatieworkshop van een EHBO-instructeur! Lees meer en geef je op!

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?