Miljoenen gezinnen worden hard geraakt door extreem weer. Droogte en overstromingen wisselen elkaar af en hebben verwoestende gevolgen. Gewassen gaan verloren, waterbronnen drogen op, en gemeenschappen raken in een neerwaartse spiraal van armoede en honger. Dit is de dagelijkse realiteit voor honderdduizenden mensen in Zambia. Het Rode Kruis, zowel in Zambia als wereldwijd, zet zich in om deze mensen te ondersteunen en hen weerbaarder te maken tegen rampen die klimaatverandering met zich meebrengt.
Mislukte oogsten en tekort aan water
In het Zambiaanse district Mazabuka heeft de droogte dit jaar een onvoorstelbaar effect gehad. Vooral de voedselvoorzieningen zijn zwaar getroffen, vertelt boer Hanyinde. “Bij overstromingen blijft er vaak nog wel iets over om te oogsten, maar door de droogte hebben we dit jaar helemaal geen opbrengst”. De velden, waar eerder maïs, pinda’s en zoete aardappelen groeiden, liggen er dor en levenloos bij. De regen bleef uit, en toen die uiteindelijk kwam, was het te weinig om de gewassen te redden.
Naast mislukte oogsten ervaren de gemeenschappen ook problemen met de watervoorziening. Het grondwaterpeil is door de aanhoudende droogte verder gedaald, wat het dagelijks leven van de bewoners nog zwaarder maakt. In dorpen waar een waterpomp is, staat het water soms zo diep dat het wel tien minuten pompen kost om een emmer vol te krijgen.
Mobiele noodhulp
Om de gemeenschappen in Zambia beter voor te bereiden op rampen, is er een mobiel noodoperatiecentrum aangeschaft. Deze innovatieve truck is gefinancierd via het programma ‘Versnellen van lokale actie bij humanitaire en gezondheidscrises’ – een samenwerking met de Europese Unie binnen het strategische, wereldwijde Pilot Programmatic Partnership (PPP). Dit stelt hulpverleners van het Rode Kruis in staat om sneller en efficiënter te reageren op (dreigende) noodsituaties zoals overstromingen of epidemieën. Ook helpt het noodoperatiecentrum bij het in kaart brengen van behoeften vanuit de gemeenschappen, het bieden van eerste hulp en het verbeteren van de coördinatie ter plekke.
Met deze nieuwe manier van hulpverlening kunnen levens worden gered. Het mobiele noodoperatiecentrum geeft updates aan het hoofdkantoor in Lusaka, dat op nationaal niveau snel beslissingen neemt. Zo wordt niet alleen noodhulp verbeterd, maar wordt ook de weerbaarheid van gemeenschappen op lange termijn versterkt.
Voorbereiden op toekomstige rampen
“Het is belangrijk dat we beter voorbereid zijn op toekomstige rampen”, zegt Kondwani Mabuti, expert rampenbeheer bij het Zambiaanse Rode Kruis. “Door middel van lokale teams in diverse districten bieden we training en bewustwording, zodat gemeenschappen beter weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.”
Dit maakt deel uit van het eerdergenoemde programma, gefinancierd door de Europese Unie. Het programma richt zich op het versterken van lokale gemeenschappen door training, bewustwording en betere toegang tot hulpmiddelen. Mensen leren bijvoorbeeld hoe ze zich kunnen beschermen tegen overstromingen, hoe ze gebruik kunnen maken van vroegtijdige waarschuwingssystemen en hoe ze basisbehoeften kunnen organiseren. Ook bieden we via het programma cashhulp aan gezinnen in de meest kwetsbare situaties.
Dit is een tijd om te helpen
Elke dag leven miljoenen mensen in angst en onzekerheid. Geen eten voor je kinderen, geen medische zorg na een ramp of geen veilige plek om te wonen. Juist als we er ons niets bij kunnen voorstellen, is het tijd om te helpen. Ook voor jou. Help mee met een gift voor water, voedsel, medische zorg en onderdak. Doneren kan via Giro 881, IBAN: NL33INGB0000000881, of via de knop hieronder.