Word vrijwilliger Doneer

Een jaar van extremen: 108 natuurrampen en een recordaantal overstromingen 

Geplaatst op 30 december 2024

In Mongolië daalden de temperaturen dit jaar tot maar liefst -46°C. Het was de strengste winter in vijftig jaar. Tegelijkertijd brandde de zon in India ongenadig, en tikte de thermometer bijna 53°C aan – de hoogste temperatuur ooit gemeten in het land. Overal ter wereld waren weersextremen voelbaar, en ze worden ieder jaar heftiger. Orkanen, overstromingen, hittegolven en droogte: 2024 gaat de boeken in als een recordjaar vol natuurrampen voor het Rode Kruis.

Het Rode Kruis kwam dit jaar in actie na 108 natuurrampen. Dat is meer dan ooit tevoren. We boden mensen onderdak, deelden voedsel en water uit en verleenden medische hulp aan gewonde mensen. “In 2024 werd record na record gebroken”, vertelt Harm Goossens, directeur van het Rode Kruis. “Het cycloonseizoen op de Filippijnen duurde langer dan ooit. En orkaan Beryl in het Caribisch gebied brak alle records: nog nooit werd een orkaan zo vroeg in het seizoen zó sterk. Door al dat natuurgeweld leunen veel mensen op het Rode Kruis voor hulp.”

Een wonder dat Nederland de dans ontsprong

Het extreme weer is niet alleen een probleem van ver weg. Zo zorgde noodweer het afgelopen jaar voor een enorme ravage in Spanje. Tientallen mensen overleefden de enorme overstromingen niet en velen raakten gewond. Ook Italië, Oostenrijk en Polen werden zwaar getroffen door noodweer en overstromingen.

“We zien het steeds vaker dichterbij huis”, stelt Harm. “In Spanje, Italië, Oostenrijk en Polen zette overstromingen het leven van mensen op z’n kop. Het is bijna een wonder dat wij in Nederland de dans nog zijn ontsprongen.”

Mensen in armste gebieden het hardst geraakt

Het komende jaar bereidt het Rode Kruis zich wereldwijd voor op meer en intensere natuurrampen. Met eenvoudige oplossingen, zoals het planten van bomen, kunnen we voorkomen dat natuurgeweld levens kost. We richten ons daarbij vooral op mensen in de armste gebieden, die het hardst worden geraakt door klimaatverandering.

“Extreme regenval, kou en hitte worden steeds normaler”, legt Harm uit. “En juist de mensen die al in een kwetsbare positie leven, worden het hardst geraakt. Een vluchtelingenkamp in Soedan overstroomde, waardoor mensen opnieuw moesten vluchten. De cycloon op het Franse eiland Mayotte vaagde als eerste de zelfgebouwde huizen in sloppenwijken weg. Juist voor al die mensen staat het Rode Kruis ook in 2025 klaar.”

Het Rode Kruis en de klimaatcrisis

Het Rode Kruis ziet klimaatverandering als de grootste uitdaging voor de mensheid en onze planeet. We roepen wereldleiders op om snel en daadkrachtig te handelen tegen de klimaatcrisis, met extra aandacht voor mensen in kwetsbare posities. De gevolgen van klimaatverandering kunnen niet langer genegeerd worden: we moeten nú actie ondernemen om de toekomst veilig te stellen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?