Word vrijwilliger Doneer

El Niño: waarom deze kleine jongen wereldwijd voor grote problemen zorgt

Geplaatst op 16 augustus 2023

Van Hawaï tot Portugal en overal daartussenin: onze hulpverleners staan wereldwijd klaar om slachtoffers van natuurrampen te helpen. Deze zomer zijn we druk bezig met het bieden van extra noodhulp. En met de verwachte invloed van El Niño moeten we ons voorbereiden op nog meer uitdagingen. Maar wat houdt El Niño eigenlijk in en wat zijn de gevolgen van dit weerfenomeen?

Op de voorpagina’s van kranten vechten overstromingen, aardverschuivingen en bosbranden om de aandacht. Juli was de heetste maand wereldwijd ooit gemeten. Ook Europa blijft niet gespaard: extreem weer eist mensenlevens, verwoest huizen en zet hele gebieden in vuur en vlam. Door klimaatverandering komen extreme weersomstandigheden steeds vaker en heftiger voor. En nu doet het natuurverschijnsel El Niño daar nog een schepje bovenop.

Kerstkind

El Niño, wat ‘kleine jongen’ betekent in het Spaans, kan wereldwijd voor grote problemen gaan zorgen. Dit natuurlijke verschijnsel komt elke twee tot zeven jaar voor, en is nu weer actief. Het ontstaat wanneer het water in de Stille Oceaan opwarmt en de gebruikelijke wind- en zeestromingen verstoort. Hierdoor stijgt de gemiddelde wereldtemperatuur en verandert het weer tijdelijk, vooral in tropische gebieden. Dit kan leiden tot droogte op plaatsen zoals India, en juist tot meer regenval op plekken zoals Ecuador.

El Niño duurt meestal enkele maanden tot een jaar, waarna de oceaan weer zijn normale toestand bereikt De piek ligt vaak in december, waardoor het de bijnaam ‘kerstkind’ heeft gekregen. In 2016 sloeg El Niño flink toe: volgens de VN werden er toen maar liefst 60 miljoen mensen door getroffen.

Tot nu toe lijkt het erop dat klimaatverandering zelf geen invloed heeft op El Niño, maar dit kan in de toekomst nog veranderen als het klimaat verder opwarmt. Wel is duidelijk dat de gevolgen van El Niño erger worden door klimaatverandering, omdat het weer nóg extremer wordt.

Voorbereiden op rampjaar

Hoewel we nog niet precies weten hoe sterk El Niño dit jaar zal zijn, bereiden we ons voor op een seizoen vol cyclonen, overstromingen en gevaarlijke hitte. Duizenden van onze hulpverleners zijn op dit moment al actief op verschillende plaatsen over de hele wereld. Ze werken dag en nacht om mensen te evacueren en onderdak, voedsel en water te bieden. De komende maanden verwachten we onze hulpverlening verder te moeten uitbreiden.

Helpen voor een ramp

Maar we doen meer dan enkel helpen na een ramp. Ook ter voorbereiding op het noodweer kunnen we al veel doen. Met ons data-team ‘510’ spelen we een belangrijke rol in het voorspellen en voorkomen van rampen. Dit team verzamelt en analyseert informatie om snel inzicht te krijgen in naderend extreem weer. Door aankomende rampen beter te voorspellen, kunnen we huizen versterken, boeren waarschuwen om eerder hun gewassen te oogsten of om volledig te evacueren. En door in te zetten op beter waterbeheer of nature-based solutions kunnen we gemeenschappen helpen om weerbaarder te woorden tegen extreme weersomstandigheden.

Het Rode Kruis en klimaat

Van overstromingen tot ernstige droogte en van bosbranden tot enorme hagelstenen – deze zomer ontkom je er niet aan. Het weer is extreem en klimaatverandering maakt zijn stempel steeds sterker voelbaar. Het Rode Kruis staat overal ter wereld klaar om hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door natuurrampen.

Wil je meer weten over Klimaat?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer