Het kan jou of je naasten zomaar overkomen: een hartstilstand. In zo’n noodsituatie is het van levensbelang om direct in actie te komen en te starten met reanimeren. Gelukkig weten in Nederland steeds meer mensen wat ze moeten doen in zo’n situatie. Toch is het volgen van een reanimatiecursus voor velen vaak een hoge drempel. Daar moet verandering in komen, vinden wij. Daarom bieden we nu een nieuwe, betaalbare en vooral snelle cursus aan, die reanimatiekennis voor vrijwel iedereen toegankelijk maakt.
Iedere dag krijgen zeker 45 mensen in Nederland een hartstilstand. De kans is dus groot dat jij er een keer mee te maken krijgt. Iedere seconde telt wanneer iemand in elkaar zakt. Dan wil je natuurlijk direct in actie komen. Want als je meteen handelt, vergroot je de kans om te overleven aanzienlijk. Van de 100 mensen die worden gereanimeerd, overleven er zo’n 20 tot 25 personen.
Direct handelen nadat iemand in elkaar zakt
EHBO-instructeur Louise Schalkoort legt uit wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt: “Het is zo belangrijk dat je direct handelt nadat iemand in elkaar zakt. Controleer eerst of de persoon nog reageert door te roepen en – niet te hard – op de schouders te drukken. Als de persoon hier niet op reageert betekent dit dat diegene bewusteloos is. Je belt dan direct 112. De centralist begeleidt je dan verder en zal je vragen om de ademhaling te controleren. Als de persoon niet of niet goed ademt, start dan zo snel mogelijk met reanimeren door afwisselend 30 borstcompressies en 2 beademingen toe te passen. Laat ook zo snel mogelijk een AED halen, indien deze aanwezig is.”
Leven redden op het voetbalveld
Dat snel in actie komen zo belangrijk is, weet ook Dion. Als voetballer bij Vitesse Delft, hielp Dion op het veld toen het misging: “Na onze eigen wedstrijd nemen we altijd een kijkje bij het eerste team”, vertelt hij. En daar gebeurde het, scheidsrechter Louis zakte ineen. “Ik zag meteen dat het mis was.” Zonder aarzelen start hij met reanimeren en redde Dion het leven van de scheidsrechter.
Krijg het zelfvertrouwen
Voorop staat dat iedere vorm van helpen goed is bij iemand die een hartstilstand heeft. Want wat je ook doet, alles is beter dan niets doen. Toch wil je in zo’n situatie het liefst zo min mogelijk tijd verliezen aan vragen zoals ‘hoe werkt zo’n AED-apparaat?’ of ‘hoeveel borstcompressies moet ik nu geven?’. Een reanimatiecursus geeft je het zelfvertrouwen om adequaat te handelen in geval van nood. Je kunt deze cursus individueel of met een groep volgen. Geef je direct op voor een cursus bij jou in de buurt.
EHBO-app
Wil je altijd en overal weten wat je moet doen bij een ongeval? Installeer dan de Rode Kruis-EHBO-app. Zo heb je altijd een handig geheugensteuntje bij de hand.