Word vrijwilliger Doneer

Dion redt leven van voetbalscheidsrechter: “Door mijn reanimatiecursus wist ik wat ik moest doen.”

Geplaatst op 28 augustus 2023

Op een zonovergoten zaterdagmiddag verzamelt een grote groep supporters zich om het eerste team van voetbalclub Vitesse Delft aan te moedigen. Maar de feestelijke sfeer slaat abrupt om wanneer scheidsrechter Louis nog geen tien minuten na de aftrap plotseling onwel wordt en ineenzakt.

Dion, een speler van het derde elftal van Vitesse Delft, bevindt zich op dat moment op de juiste plek. “Na onze eigen wedstrijd, nemen we altijd een kijkje bij het eerste team. Ik zag meteen dat het mis was”, vertelt hij.

De scheidsrechter ligt bewegingloos op het veld en langs de zijlijn heerst paniek. Dion overlegt snel met een vriend die naast hem staat: “Moet ik nu het veld op?” De bevestiging volgt: “Ja, ga maar.”

Gasping

Wanneer Dion bij de scheidsrechter aankomt, is een groep omstanders al begonnen met handelen. Ze hebben Louis in de stabiele zijligging gelegd, maar Dion herkent direct de ernst van de situatie. “Ik hoorde een soort snurkend geluid, gasping genaamd. Dat is een lichaamsreactie die lijkt op naar adem happen, maar het is geen effectieve ademhaling”, legt hij uit. “Tijdens mijn reanimatiecursus heb ik geleerd dat je dan onmiddellijk moet starten met reanimeren.”

Trillen op benen

Met zijn cursus in gedachten weet Dion wat hij moet doen: scheidsrechter Louis moet meteen weer op zijn rug worden gelegd. Zonder aarzelen begint hij met reanimeren. Een van zijn medehelpers ondersteunt met mond-op-mondbeademing en een ander haalt een Automatische Externe Defibrillator (AED). Ondertussen kijken tweehonderd supporters vanaf de tribune ademloos toe.

Nadat een schok van de AED is toegediend, begint de scheidsrechter langzaam bij bewustzijn te komen. Hoewel Louis is gered, dringt de situatie pas later tot Dion door. “Het ging allemaal ongelofelijk snel. Op het moment dat de ambulancemedewerkers het overnamen, stond ik nog steeds te trillen op mijn benen.”

Scheidsrechter wordt door ambulance naar ziekenhuis gebracht
De scheidsrechter wordt in de ambulance gereden. © Haaglandenvoetbal.nl/Moshe Amsalem

Clubheld

Na het incident heeft Dion telefonisch contact opgenomen met de scheidsrechter, een bekende binnen de voetbalclub. “Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met hem. Hij bedankte me en beloofde, zodra hij weer volledig hersteld is, om langs te komen met een kratje bier.”

Na Dions reddingsactie stroomden er honderden appjes binnen. Veel leden van de club hadden het ongeval zien gebeuren en prezen zijn handelen als een heldendaad. “Dat gaf me een ongemakkelijk gevoel, want voor mij was het simpelweg de enige juiste handeling op dat moment.”

Gesprekstof

Door de gebeurtenis beseft Dion nog meer hoe belangrijk het is om een EHBO-cursus te volgen. En ook op de club heeft het stof doen opwaaien. “Het incident heeft binnen de club voor veel gespreksstof gezorgd. Veel mensen zijn bewuster geworden van het belang van reanimatie”, zegt hij.

“Daarom deel ik graag mijn verhaal. Ik hoop dat mijn ervaring anderen zal aanmoedigen om het belang van EHBO te erkennen en misschien zelfs een cursus te volgen. Eigenlijk zou elke school verplichte EHBO-les in het vakkenpakket moeten hebben. Het vergt niet veel tijd om te leren, maar de vaardigheden kunnen levens redden.”

Tips van onze EHBO-instructeur Louise Schalkoort:

Louise Schalkoort Rode Kruis

“Als iemand plotseling ineenzakt, controleer dan gelijk of die persoon nog reageert door aan te roepen en op de schouders te drukken. Bij geen reactie – iemand is dan bewusteloos – bel je direct 112. Zij gaan je verder begeleiden en zullen vragen om de ademhaling te controleren. Bij bewusteloosheid rijdt de ambulance al. Indien de persoon niet of niet goed ademt, start dan zo snel mogelijk met reanimeren door afwisselend 30 borstcompressies en 2 beademingen toe te passen. Laat ook zo snel mogelijk een AED halen, als deze aanwezig is.

Het snelle en accurate handelen van Dion, waarbij hij gasping als waarschuwingssignaal herkende, overbrugde de kritieke eerste minuten. Dit benadrukt het belang van EHBO-kennis, ook op sportclubs waar onverwachte situaties kunnen voorkomen. Het laat zien dat als mensen over de juiste vaardigheden beschikken, ze levens kunnen redden in noodsituaties. Iedere minuut telt in dit geval.”

Doe mee met Sport-EHBO

Bijna de helft van Nederland sport iedere week, velen via sportverenigingen. Maar soms gaat het mis: wekelijks belanden ongeveer duizend sporters op de Spoedeisende Hulp en daarbij komt hartproblematiek vaak voor. Daarom lanceert het Rode Kruis een actie: we willen sporters leren hoe ze levens kunnen redden op het veld. Wat moet je doen als iemand geen lucht krijgt? Of als iemand een zwaar letsel oploopt? Organiseer een Sport EHBO-cursus op jouw club en sta sterker in noodsituaties.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?