Word vrijwilliger Doneer

Extra drukte op de spoedeisende hulp bij hitte

Geplaatst op 07 augustus 2020

Het komt terug bij iedere hittegolf: hoge temperaturen zijn gevaarlijk voor ouderen en andere kwetsbare groepen. Voor wie niet overtuigd was, is het nu nog eens extra bevestigd door een onderzoek van de Vrije Universiteit. Daaruit blijkt namelijk dat het bij hitte drukker wordt op spoedeisendehulpafdelingen. Het Rode Kruis maakt zich bij dit warme weer extra zorgen over ouderen, dak- en thuislozen en mensen met een chronische ziekte of overgewicht. “Zij lopen meer risico bij hitte. We raden iedereen aan een beetje extra op elkaar te letten”, aldus Yvonne Breedijk van het Rode Kruis.

In het onderzoek naar drukte op de spoedeisende hulp vergeleek prof. dr. Hein Daanen van de Vrije Universiteit de cijfers van twee academische ziekenhuizen met data van het KNMI. Daarbij bleek dat het bij hitte aanzienlijk drukker is op de spoedeisende hulp. Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat de temperatuur invloed heeft op de gezondheid. “Het bevestigt hoe belangrijk het is om bij hitte extra goed op onszelf en elkaar te letten”, aldus Daanen.

Hittegolf dodelijkste natuurramp

De risico’s van hittegolven worden nog altijd onderschat. Volgens het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters was de grootste natuurramp van 2019 de zomerse hittegolf in Europa. Hierbij vielen meer dan 2.500 doden. Ook in Nederland overleden mensen aan de hoge temperaturen.

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om bij hitte de juiste keuzes te maken. Toch blijkt uit eerder onderzoek van Daanen dat juist kwetsbare ouderen niet altijd optimaal handelen in warme periodes. Zo houden ze vaak op het verkeerde moment de ramen gesloten. “Terwijl het juist zo belangrijk is de ramen ’s avonds en ’s nachts open te zetten, als het buiten intussen koeler is dan binnen”, benadrukt Daanen.

Op elkaar letten

Volgens Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis, is het dan ook belangrijk om bij dit warme weer extra op elkaar te letten. Ouderen zijn extra kwetsbaar, maar ook dak- en thuislozen en mensen met een slechte gezondheid of overgewicht.

Ook nu we vanwege corona afstand nemen van kwetsbaren, is het volgens Breedijk van belang om regelmatig te controleren hoe het met hen gaat. “Doe een dagelijkse check bij de mensen die kwetsbaar zijn. Vraag bijvoorbeeld of de ander echt genoeg drinkt. Juist bij ouderen is dat zo belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. We adviseren voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als iemand geen dorst heeft.”

Veilig blijven

Naast voldoende drinken zijn bijvoorbeeld ook het controleren van medicatie en het verkoelen van de woning belangrijk. In onze tips lees je meer over hoe je veilig blijft tijdens hitte in coronatijd.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?