Terwijl Tristan aan het werk is in de supermarkt, treft hij zijn collega aan die buiten bewustzijn is. Zonder enige twijfel, en samen met een beveiliger, start hij de reanimatie. “We handelden precies volgens het boekje”, vertelt Tristan over het intense moment waarop ze het leven redden van hun collega.
Het is al avond wanneer de supermarktmedewerker Tristan Gatersleben (30) zijn werk aan het afronden is. Plots wordt hij naar het magazijn geroepen, waar hij zijn collega onderuitgezakt op de grond ziet zitten bij een beveiliger van de winkel. “Ik zag direct dat het niet goed ging”, vertelt Tristan. “Kort daarna zakte ze volledig weg en kwamen wij direct in actie.” Tristan en zijn collega merkten dat haar ademhaling stopte, waardoor ze direct met de reanimatie begonnen. “Het is bijzonder om te zien dat je dan direct handelt op de automatische piloot. We handelden eigenlijk precies volgens het boekje: ik schoof alles opzij, we legden de persoon op de grond op haar rug neer, riepen iemand om de ambulance te bellen en begonnen samen onze collega te reanimeren.”
Besef komt later
“Je bent zo gefocust op het verlenen van hulp,” legt Tristan uit, “dat je volledig het besef van tijd verliest. Het voelde als uren, maar in werkelijkheid duurde het maar tien minuten.” Daarna kwam het ambulancepersoneel dat de reanimatie van de twee collega’s overnam. “Op dat moment zit je nog zo vol adrenaline dat je nog niet doorhebt wat er precies gebeurt.” Pas later op de dag besefte Tristan wat er zich die avond afspeelde. “Toen ik thuis in bed lag, ging ik in mijn hoofd malen en er over nadenken. Gelukkig kon ik er de dagen erna veel over praten en uiteindelijk ook met de persoon zelf, die er gelukkig bovenop is gekomen. Door het tijd te geven kan ik er nu met een positief gevoel op terugkijken en trots zijn op hoe ik handelde.”
Betrokken bij het Rode Kruis
Om zijn kennis bij te houden en te verbreden, volgde de inmiddels oud-supermarktmedewerker Tristan een EHBO-cursus bij het Rode Kruis. “Ik vind het belangrijk dat ik ook in de toekomst voorbereid ben in het geval dat dit nog een keer voorkomt.” De cursus beviel hem zo goed, dat hij zich sindsdien inzet als vrijwilliger. Zo staat hij nu op verschillende evenementen om hulp te verlenen aan mensen die dit nodig hebben. “Ik vind het nog altijd heel mooi dat je mensen op verschillende manieren kunt helpen. Gelukkig is het niet altijd een reanimatie, maar vaak ook kleine vergrijpen”, vertelt hij trots.
Weet wat je moet doen
“Als je iemand in elkaar ziet zakken, is het belangrijk om als eerst te beoordelen of het slachtoffer bewusteloos is”, legt EHBO-instructeur Louise Schalkoort uit. “Dit doe je door de persoon zachtjes te schudden en aan te roepen. Hierna beoordeel je de ademhaling. Als er geen bewustzijn en ademhaling is, bel je of laat je bellen naar de meldkamer (1-1-2) en start je met reanimeren. De meldkamer zal je begeleiden en vragen een AED aan te sluiten. Je gaat door met de reanimatie tot het ambulancepersoneel aanwezig is en aangeeft dat zij het van je overnemen.
“Tristan en zijn collega hebben in deze situatie goed en adequaat gehandeld”, zegt Louise. “Door direct in actie te komen hebben ze de cruciale eerste minuten overbrugd tot de hulpdiensten arriveerden. Dat is bepalend voor de overlevingskansen van het slachtoffer.”
Leer vandaag nog reanimeren
Reanimeren kan je leren! In de slechts vier uur durende cursus Reanimatie & AED van het Rode Kruis oefen je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED moet gebruiken wanneer iemand een hartstilstand heeft.