Word vrijwilliger Doneer

Help jij de mensen uit Afghanistan? Doneer op Giro 6868!

Geplaatst op 25 augustus 2021

Je hebt het vast wel gezien op het nieuws de afgelopen weken: het is een enorm angstige tijd voor de Afghanen. Daarom laten we hen niet in de steek. Het Rode Kruis werkt al tientallen jaren in het land en we blijven helpen. Juist nu. Help jij ook? Dat kan met een gift op Giro 6868 (NL83 INGB 0000 0068 68).

Wat is er aan de hand?

Er zijn natuurlijk enorme spanningen in Afghanistan door de machtsoverdracht, maar dit is helaas niet eens het enige probleem. Alles kort op een rij:

 1. Geweld
  De afgelopen weken is in het land veel gevochten. Hoewel in Kabul weinig geweld lijkt te zijn gebruikt, zijn in andere delen van het land duizenden mensen gewond geraakt tijdens de strijd. Veel mensen zijn verwond door mijnen of zelfgemaakte explosieven (IED’s). Vooral kinderen worden hiervan vaak het slachtoffer.
 2. Droogte
  Een groot deel van het land is de afgelopen weken getroffen door extreme droogte. Hierdoor dreigt honger voor bijna een derde van de bevolking. Zo’n 11 miljoen mensen hebben hulp nodig om aan voldoende eten te komen.
 3. Corona
  Veel Afghanen hebben wel iets anders aan hun hoofd, maar corona is een grotere dreiging dan je misschien denkt. Want als je in een opvangkamp leeft, is afstand houden geen optie. En als het ziekenhuis gebombardeerd is, kun je ook niet op hulp rekenen.

Je kunt hier meer lezen over deze problemen.

Wat doen we met de donaties?

We openen Giro 6868 om de Afghanen te helpen. We helpen daarmee de mensen in het land en daarnaast zal een deel van de opbrengsten naar de Afghanen in Nederland gaan.

Onze hulp in Afghanistan:

 • Medische hulp: We helpen mensen die gewond zijn geraakt door het geweld. Alleen al in de eerste twee weken van augustus hielpen we op die manier 7.600 mensen. Ook helpen we mensen bij het revalideren van hun wonden. In de eerste helft van dit jaar hielpen we zo al 79.953 mensen. Lees hier alles over onze medische hulp.
 • Water: We zorgen voor betere toegang tot drinkwater in het land.
 • Financiële steun voor voedsel: We helpen zo’n 280.000 Afghanen met financiële steun, zodat ze eten kunnen kopen en hun gewassen kunnen herstellen.

Onze hulp in Nederland:

 • We ondersteunen het COA bij het opvangen van de Afghanen die in Nederland aankomen.
 • We helpen Afghanen om opnieuw in contact te komen met hun dierbaren in Afghanistan.
 • We zullen de komende dagen een hulplijn openstellen in Afghaanse talen waar de vluchtelingen terecht kunnen met vragen.

Kleding en spullen voorlopig niet meer nodig

De afgelopen dagen hebben veel mensen kleding en andere spullen gedoneerd voor de Afghaanse vluchtelingen in Nederland. Rode Kruis-directeur Marieke Van Schaik: “Het is hartverwarmend om te zien hoe begaan Nederland is met het lot van de Afghanen door alle inzamelingsacties die zijn gestart.”

Er was zelfs zoveel aanbod dat we voorlopig meer dan genoeg hebben. Het is dus niet meer nodig om spullen te doneren.

Help jij ook de Afghanen?

Wij willen de Afghanen blijven helpen, juist nu. Help jij ons om klaar te staan voor de mensen in Afghanistan en Nederland? Doneer op NL83 INGB 0000 0068 68, onder vermelding van ‘Afghanistan’, of gebruik de knop hieronder.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?