Word vrijwilliger Doneer

Hoe Australische Rode Kruis slachtoffers bosbranden helpt

Geplaatst op 06 januari 2020

Het Rode Kruis opende gironummer 5125 voor de hulp aan slachtoffers van de verwoestende Australische bosbranden. Met het geld worden evacués opgevangen en vermiste familieleden en geliefden opgespoord. Ook verleent het Rode Kruis psychosociale hulp. 

Het is vast niemand ontgaan: Australië wordt geteisterd door heftige bosbranden. In het zuidwesten van het land is de noodsituatie uitgeroepen. Er zijn momenteel meer dan 100 bosbranden in New South Wales. Ook in buurstaten South Australia en Victoria woeden bosbranden. Tienduizenden toeristen en bewoners van New South Wales zijn geëvacueerd. De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben tot dusver zeker 29 mensenlevens geëist.

Overweldigend medeleven

Het Australische Rode Kruis laat op haar website weten erg blij te zijn met het ‘overweldigende’ medeleven en de binnengekomen donaties. Er is al meer dan 60 miljoen Australische dollar – ruim 37 miljoen euro – gedoneerd voor de slachtoffers. Dankzij de giften kon Australian Red Cross 1.920 Rode Kruis-medewerkers en -vrijwilligers inzetten om slachtoffers van de grote nationale ramp hulp te bieden.

Wat gebeurt met donaties?

Het Australische Rode Kruis gebruikt een kwart van het binnengekomen geld aan mensen die acuut hulp nodig hebben. Financiële steun aan Australiërs die door de bosbranden hun huis zijn verloren bijvoorbeeld.

Een groot deel van de donaties gaat naar hulpgoederen, informatievoorziening en support voor gemeenschappen die proberen alles wat verwoest is opnieuw op te bouwen. Het Australische Rode Kruis coördineert een veelheid aan reacties op honderden noodsituaties in elk getroffen gebied.

Het Rode Kruis vangt mensen die voor de branden zijn gevlucht op in evacuatiecentra. Klaar om te luisteren en te troosten (psychosociale hulp). Klaar ook om te helpen bij het regelen van noodaccommodatie of het vinden van een vermiste geliefde via een register waarin iedereen die veilig is zich kan aanmelden.

‘Het geld dat de afgelopen maanden voor hulp aan slachtoffers van de bosbranden naar het Australische Rode Kruis is overgemaakt, gaat alléén naar hulp voor de slachtoffers van de bosbranden’, zo verzekert het Australian Red Cross op zijn website.

Donaties belangrijk

‘En we blijven individuele ondersteuning bieden als mensen hun verliezen inventariseren en uitzoeken wat ze daarna moeten doen’, aldus het Australische Rode Kruis. ‘Terwijl andere organisaties ongelooflijk goed werk leveren bij het bestrijden van de branden, het herstellen van de schade of het verspreiden van voedsel, water en andere essentiële benodigdheden, spelen wij een rol in het grote geheel door voor de mensen te zorgen. Daarom zijn uw donaties zo belangrijk’.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?