Word vrijwilliger Doneer

Hoe herken je mensenhandel in de klas? Steeds meer docenten volgen een training

Geplaatst op 11 juni 2021

Hoe weet je of een leerling slachtoffer is van een loverboy? Of wordt gedwongen om drugs te dealen? Steeds meer docenten volgen een training om mensenhandel te herkennen. De training helpt docenten om signalen te herkennen van gedwongen criminaliteit en seksuele uitbuiting. Scholen in vijf regio’s kunnen de training nu al aanvragen.

Uit eerder onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel, Mensenhandel (CKM) blijkt dat zeker vier op de tien middelbare scholen in Nederland te maken hebben met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit. Leerlingen worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te dealen of aangezet tot seks tegen betaling. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren vaak niet weten hoe zij hulp kunnen vragen en docenten weten vaak niet hoe ze het met hun leerlingen kunnen bespreken.

Een van de slachtoffers is Ellen. Zij was pas 13 jaar oud toen ze werd gedwongen om tegen betaling seks te hebben met mannen. Ellen: “School was mijn tweede thuis. Daar was ik veilig en had ik rust. Maar zodra ik uit school kwam, moest ik aan het werk.” Nu zet Ellen zich via Platform HOPE in voor andere slachtoffers. “Een veilige sfeer in de klas is cruciaal. Als mensenhandel en seksuele uitbuiting besproken zouden worden en een medescholier iets naars had gezegd, dan zou ik me nog slechter hebben gevoeld. Het is daarom belangrijk dat docenten weten op welke signalen ze moeten letten en hoe ze daarover met leerlingen kunnen praten.”

Mensenhandel herkennen

Het Rode Kruis, het CKM en Fier bieden daarom nu speciale trainingen aan voor docenten. Deze trainingen helpen hen om mensenhandel te herkennen en het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas.

Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis: “Nu de middelbare scholen weer volledig open zijn, is het belangrijk dat er naast aandacht voor dit probleem, ook goede training is voor docenten. Wanneer zij signalen van uitbuiting kunnen herkennen en bespreken in de klas, kunnen ze leerlingen helpen om zich beter te beschermen.”

Training aanvragen

Scholen in de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond kunnen de training aanvragen. Verder kunnen scholen in het hele land een lespakket aanvragen over het onderwerp.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?