Mensenhandel (niet) op school
Seksuele uitbuiting of gedwongen criminaliteit: het lijken taferelen uit een thriller, maar het komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst vier op de tien middelbare scholen in Nederland geven aan dat ze met deze vormen van uitbuiting te maken krijgen. Leerlingen worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te verkopen of worden slachtoffer van een loverboy. Seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.
Lesmateriaal, docententraining en e-learning
De gevolgen van mensenhandel zijn hartverscheurend. Docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen scholieren hiertegen beschermen door signalen te herkennen en het thema in de klas te bespreken. Een grote meerderheid van de docenten wil dan ook graag meer aandacht voor mensenhandel in het onderwijs.
Om middelbare scholen hierbij te ondersteunen hebben het Rode Kruis, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Fier diverse middelen ontwikkeld. Met het lesmateriaal kun je zelf het thema bespreekbaar maken in de klas. Daarnaast adviseren we alle docenten om de gratis en beknopte e-learning BUIT voor professionals te volgen. Je leert hoe jij jongeren beter kunt beschermen tegen mensenhandel.
Uitbuiting; zou jij het herkennen?
Lesmateriaal over seksuele en criminele uitbuiting
Op verzoek van docenten ontwikkelden we samen met Nieuwsbegrip en Stichting FutureNL gratis kant-en-klare lespakketten over seksuele en criminele uitbuiting. De doelgroep voor deze lessen is VMBO3 en HAVO/VWO2. Er is niet veel voorbereidingstijd nodig, je kunt het lespakket bijvoorbeeld inzetten tijdens mentoruur of les.
Nieuwsbegrip
Nieuwsbegrip is een veelgebruikte methode voor begrijpend lezen op basis van het nieuws. Na de les ‘Criminele Uitbuiting’ zijn leerlingen zich ervan bewust dat jongeren soms onder druk worden gezet om criminele klusjes te verrichten. Aan de hand van een casus over gedwongen drugshandel leren zij risico’s rond criminele uitbuiting herkennen en kunnen zij om hulp vragen als zij in zo’n situatie zitten.
Stichting FutureNL
Stichting FutureNL wil met gratis lesmateriaal en trainingen alle leerlingen digitaal vaardig maken. Dankzij de drie lessen in dit lespakket worden jongeren zich bewust van de gevaren van seksuele en criminele uitbuiting, leren zij veilig online gedrag aan en weten zij hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel.
Nieuwsbegrip FutureNL DigidoenersDocententraining Mensenhandel (niet) op school
In de periode 2021-2023 hebben Rode Kruis en Fier bijna 700 onderwijsprofessionals getraind in het herkennen en voorkomen van seksuele en criminele uitbuiting onder leerlingen. De verdiepende training werd gemiddeld beoordeeld met een 8,2. Een effectmeting toonde onder meer aan dat docenten na de training beter in staat waren om signalen van mensenhandel te herkennen. Voor elke 100 deelnemers werden er na training 35 extra mogelijke slachtoffers herkend.
Op dit moment bereiden we een doorstart van het project voor en bieden we de training niet aan. Scholen die belangstelling hebben, kunnen zich aanmelden voor de wachtlijst.
“Ik vond het een ontzettend leerzame, interessante training. Ik schrok hoe weinig ik wist van dit onderwerp en ik vind het fijn dat het nu duidelijk voor me is. Ik weet waar ik op moet letten en voel me er zeker in.” – Docent
Meer informatie