Word vrijwilliger Doneer

Mensenhandel (niet) op school

Seksuele uitbuiting of gedwongen criminaliteit: het lijken taferelen uit een thriller, maar het komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst vier op de tien middelbare scholen in Nederland geven aan dat ze met deze vormen van uitbuiting te maken krijgen. Leerlingen worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te verkopen of worden slachtoffer van een loverboy. Seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel. Bij mensenhandel wordt iemand gedwongen om een handeling uit te voeren terwijl een ander daarvan profiteert.

Lesmateriaal, docententraining en toolkit

De gevolgen van mensenhandel zijn hartverscheurend. Docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen scholieren hiertegen beschermen door signalen te herkennen en het thema in de klas te bespreken. Een grote meerderheid van de docenten wil dan ook graag meer aandacht voor mensenhandel in het onderwijs.

Om middelbare scholen hierbij te ondersteunen hebben het Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (onderdeel van Fier) diverse middelen ontwikkeld. Met het lesmateriaal kun je zelf het thema bespreekbaar maken in de klas. Tijdens de docententraining ‘Mensenhandel (niet) op school’ leer je signalen herkennen en hier op een adequate manier mee om te gaan. Voor een signalenkaart of tips voor gespreksvoering verwijzen wij je naar de samengestelde toolkit.

Is jouw school al goed voorbereid op mensenhandel?

Docententraining mensenhandel voortgezet onderwijs criminele uitbuiting Rode Kruis

Lesmateriaal over seksuele en criminele uitbuiting

Op verzoek van docenten ontwikkelden we samen met Nieuwsbegrip en Stichting FutureNL gratis kant-en-klare lespakketten over seksuele en criminele uitbuiting. De doelgroep voor deze lessen is VMBO3 en HAVO/VWO2. Er is niet veel voorbereidingstijd nodig, je kunt het lespakket bijvoorbeeld inzetten tijdens mentoruur of les.

Nieuwsbegrip

Nieuwsbegrip is een veelgebruikte methode voor begrijpend lezen op basis van het nieuws. Na de les ‘Criminele Uitbuiting’ zijn leerlingen zich ervan bewust dat jongeren soms onder druk worden gezet om criminele klusjes te verrichten. Aan de hand van een casus over gedwongen drugshandel leren zij risico’s rond criminele uitbuiting herkennen en kunnen zij om hulp vragen als zij in zo’n situatie zitten.

Stichting FutureNL

Stichting FutureNL wil met gratis lesmateriaal en trainingen alle leerlingen digitaal vaardig maken. Dankzij de drie lessen in dit lespakket worden jongeren zich bewust van de gevaren van seksuele en criminele uitbuiting, leren zij veilig online gedrag aan en weten zij hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel.

Nieuwsbegrip FutureNL Digidoeners
Docententraining Mensenhandel niet op school

Docententraining Mensenhandel (niet) op school

Herken jij seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit bij jouw leerlingen? Wat maakt onze leerlingen zo kwetsbaar? Tijdens de tweedelige training komen deze en meer onderwerpen aan bod. Er is speciale aandacht voor social media en het bespreekbaar maken van dit onderwerp in de klas. Deelnemers beoordelen de training gemiddeld met een 8,2.

Ik vond het een ontzettend leerzame, interessante training. Ik schrok hoe weinig ik wist van dit onderwerp en ik vind het fijn dat het nu duidelijk voor me is. Ik weet waar ik op moet letten en voel me er zeker in.” – Docent

Meer informatie