Wat doe je als het zo droog is dat je geen voedsel meer kunt verbouwen en daardoor je inkomen wegvalt? Als je gedwongen bent vervuild drinkwater te drinken en daardoor ernstig ziek kan worden? In grote delen van Zuidelijk Afrika zorgt extreme droogte ervoor dat duizenden families elke dag in onzekerheid leven of ze iets te eten hebben. Dit geldt ook voor de 16-jarige Bogange en 57-jarige Benjamin. Zij delen hun verhaal.
De hoge temperaturen en de beperkte neerslag zijn mede veroorzaakt door het El Niño-weersverschijnsel eerder dit jaar. Het leidde tot waterschaarste, voedseltekorten en uitbraken van ziekten zoals cholera. Vooral Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Eswatini worden hard getroffen. Tot onze grote zorgen voorspellen experts dat de droogte aanhoudt, wat een ernstige bedreiging vormt voor de voedselzekerheid in de regio.
Grote gevolgen voor kinderen
Vooral voor jonge kinderen die niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, kan deze extreme droogte grote gevolgen hebben voor hun groei en ontwikkeling. Bogange, een 16-jarige jongen uit Lesotho, zorgt voor zijn jongere broer en zus. De droogte heeft hun leven ingrijpend veranderd: “We verkochten en aten de gewassen die we op ons stukje grond verbouwden. Maar nu kunnen we niets meer verbouwen, het is te droog en er zit geen water in de grond”, legt de jonge Bogange uit. “We eten nog maar één of soms twee keer per dag. Het zou enorm helpen als we ondersteuning krijgen bij het verzamelen van water of als we gewassen kunnen verbouwen die beter bestand zijn tegen deze weersextremen.”
Generatie op generatie
Ook Benjamin (57) uit Zuid-Afrika lijdt onder de droogte. Als boer in de provincie Noord-Kaap produceert hij voedsel voor zijn gemeenschap. Door de aanhoudende droogte lukt het hem niet om genoeg voedsel te verbouwen, waardoor hij geen inkomen heeft. “Klimaatverandering heeft ons zwaar getroffen. Het is een groot verschil vergeleken met jaren geleden”, vertelt hij. “Zonder water verlies je alles waar je zo hard voor hebt gewerkt. Maar ik kan niet stoppen, ik moet doorgaan om de boerderij van mijn familie te behouden. Ik weet alleen niet of mijn kinderen dat ook nog kunnen.”
Benjamin benadrukt hoe belangrijk het is om gemeenschappen bewust te maken van de gevaren van droogte. “Alleen dan kunnen we rechtovereind blijven staan in de toekomst. Het is makkelijk om te zeggen: ‘stop er dan mee’. Maar deze boerderij zit al generaties in mijn familie en ik ben ermee opgegroeid. Ik geef dat niet zomaar op, ik ga door.”
Hier om te helpen
In de getroffen gebieden is het Rode Kruis aanwezig om mensen te helpen die lijden onder de droogte. Zo delen we voedselpakketten uit en richten we ons op mensen in de meest kwetsbare posities, zoals vrouwen die borstvoeding geven, ondervoede kinderen, mensen met een handicap en ouderen. Ook leren we gemeenschappen hoe zij gewassen kunnen verbouwen ondanks de extreme droogte, die in de toekomst vaker zal terugkeren.